De bal gaat snel weer rollen

Geplaatst op: donderdag 25 juni 2020 om 12:45.

Met de gisterenavond aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen komt de start van het nieuwe voetbalseizoen wederom een flinke stap dichterbij, zowel voor de voetballers als voor bezoekers van de wedstrijden.

Startdata

“Alle amateur- en profteams kunnen zich dus op een gedegen wijze gaan voorbereiden op het nieuwe seizoen”

Om het coronavirus onder controle te houden, heeft het kabinet op 21 april alle voetbalwedstrijden verboden tot 1 september. Deze maatregel vervalt per 1 juli en sporten zonder fysieke beperkingen (zoals het onderling 1,5 meter afstand moeten houden) is vanaf dezelfde datum toegestaan. Alle amateur- en profteams kunnen zich dus op een gedegen wijze gaan voorbereiden op het nieuwe seizoen. Voor het hoogste niveau duurt het zes tot acht weken om wedstrijdfit te worden. De beoogde start van de Eredivisie is op 12 en 13 september en volgt daarmee op twee interlands op 4 en 7 september. Naar de aanvangsdatum van de Keuken Kampioen Divisie wordt nog nader gekeken.

De competities in het amateurvoetbal kunnen nagenoeg starten op de reguliere data van de speeldagenkalender.

Beperkt publiek

In het betaald voetbal kunnen de clubs onder voorwaarden weer publiek toelaten. Omdat de bezoekers in en om het stadion onderling 1,5 meter afstand moeten houden, hebben de stadions een sterk beperkte capaciteit. De KNVB gaat op 8 juli protocollen voor de invulling van beperkt publiek verstrekken richting clubs.

Voor het amateurvoetbal betekenen de nieuwe versoepelingen dat het weer bezoekers kan toelaten op de accommodaties. Familie en vrienden kunnen dus weer langs de lijn plaatsnemen mits ze zich houden aan de basisregels.

Meer versoepelingen

Vanavond zijn er nog meer versoepelingen aangekondigd voor het voetbal. Zo mogen de sportkantines definitief vanaf 1 juli weer open. Dit was eerder aangekondigd en zou doorgaan mits een tweede coronagolf zou uitblijven.

“Zo mogen de sportkantines definitief vanaf 1 juli weer open”

Datzelfde geldt ook voor de binnensporten zoals zaalvoetbal, die worden vanaf 1 juli ook definitief toegestaan inclusief wedstrijden. Enige tijd geleden was al bepaald dat jeugd weer zonder beperkingen mocht trainen en dat het sanitair bij de verenigingen zoals douches weer gebruikt mag worden.

Volwaardig voorbereiden

Eric Gudde, directeur betaald voetbal: “Wij zijn erg blij met de laatste versoepelingen, die in lijn liggen met ons Deltaplan. Dat alle selecties zich nu vroegtijdig volwaardig kunnen voorbereiden scheelt straks veel blessureleed gedurende het seizoen. Mooi ook dat we al de eerste stappen kunnen zetten om weer voor publiek te spelen. Hoewel het in sommige stadions lastig is om met beperkt publiek te spelen, is deze tussenstap noodzakelijk. De buitenlandse beelden op tv hebben de afgelopen weken wederom aangetoond dat de fans een cruciale rol spelen bij de beleving van het voetbal.”

Herstel verenigingsleven

“Zo wordt het alsnog een mooie sportzomer, waarbij veel verenigingen openblijven voor hun leden”

Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal: “Ik vind het bijzonder prettig dat nu echt iedereen weer kan voetballen. Dankzij de laatste versoepelingen gaat de bal eindelijk weer rollen bij alle doelgroepen en leeftijdscategorieën. Zo wordt het alsnog een mooie sportzomer, waarbij veel verenigingen openblijven voor hun leden. Er is voor de vrijwilligers nog veel werk te verzetten maar daar gaan wij hen volop mee helpen. We hebben het allemaal behoorlijk gemist maar gelukkig kunnen de 1,2 miljoen amateurvoetballers samen met alle vrijwilligers weer toeleven naar de gekoesterde voetbalweekends en het verenigingsleven.”