Frederiks eindelijk van de nul af

Geplaatst op: zaterdag 30 september 2017 om 12:30.

Rick Frederiks (21) is al ruim drie jaar een vaste waarde in het eerste elftal van EMK, maar scoren deed hij nooit. Tot afgelopen zondag, toen brak hij de ban in de uitwedstrijd tegen Keldonk.

Daags voordat de foto werd gemaakt, schoof Rick Frederiks aan in een koffiebarretje in Eindhoven. Binnen no-time ging het gesprek over de wedstrijd van zondag, over de 1-6 zege op Keldonk. De Nuenenaar nam woorden als ‘geflatteerd’ en ‘slecht voetbal’ in de mond, maar er verscheen een glans in zijn ogen toen zijn twee goals ter sprake kwamen. “Die tweede maak ik nooit meer”, zei de linksback, die de bal vanaf de punt van de zestien diagonaal in de kruising mikte. “Mijn teamgenoten werden gek. Bij die eerste ook al, want iedereen wist: Rick heeft nog nooit gescoord in het eerste. In de voorbereiding boden ze zelfs aan: als we een penalty krijgen, mag jij ‘m nemen. Ik zou sowieso scoren dit seizoen.”

Dubbelop

Dat de ban al in de eerste speelronde gebroken zou worden, had Frederiks niet kunnen bedenken. Van twee goals en een assist kon de verdediger slechts dromen. “De laatste twee seizoenen, in de derde klasse, kon ik mijn aanvallende spel amper spelen. Het was vooral tegenhouden. Nu spelen we een klasse lager, terwijl de selectie eigenlijk alleen maar beter en breder ia geworden”, wijst Frederiks op de komst van spelers als Rick van den Bogaard (Marvilde), Willem Brouwer (Hapert), Rob Verbruggen (DVS) en Bart Hermens (Nuenen). “We gaan voor de top drie. We willen zo snel mogelijk promoveren en die pijnlijke degradatie wegpoetsen.” Jarenlang draaide alles bij Frederiks om sport. Tot een paar jaar terug voetbalde hij in de zaal bij FC Eindhoven en jeugdteams van de KNVB. In 2005 rondde hij de opleiding Sport en bewegen aan het ROC af. “En toen was het tijd voor heel iets anders”, aldus Frederiks, die koos voor de opleiding Sociale Studies aan de Fontys Hogeschool. “Een nieuwe sportopleiding voelde dubbelop, dus heb ik lang nagedacht. Mijn doel is om in de geestelijke gezondheidszorg terecht te komen en te werken bij De Grote Beek of de Woenselse Poort. Dat lijkt me mooi.”

Frederiks heeft een helder doel voor ogen, ook wat betreft zijn carrière binnen de krijtlijnen: “Het is moeilijk, maar uiteindelijk hoop ik in de eerste of tweede klasse te voetballen. Het ligt vooral aan hoe goed je speelt in een seizoen”, aldus Frederiks, die na het kampioensseizoen 2014-15 op de radar stond bij Geldrop. “Dat werd alleen niet concreet en de afgelopen twee jaar was het moeilijk om me écht te laten zien. Nu kan dat wel weer. Het begin is in ieder geval lekker.” De goede vorm hoopt Frederiks morgen door te zetten tegen SBC, dat vorig seizoen tweemaal won van EMK. Op sportpark Wettenseind werd het destijds 0-2. “Dus we hebben echt iets recht te zetten.” Stel dat dat lukt, dan zal het weer feest zijn in de kantine. “Zoals iedere week.”

Profiel:

  • Naam: Rick Frederiks
  • Leeftijd: 21
  • Woonplaats: Nuenen
  • Positie: linksback
  • Club: EMK
  • Vorige clubs: geen

IMG_1059

Artikel Eindhovens Dagblad, zaterdag 30 september 2017 ©