10 juni: Primeur voor meidenvoetbal: Final League

Geplaatst op: maandag 29 mei 2023 om 10:30.

De competitieopzet voor meiden onder 13 tot en met onder 20 is vanaf dit seizoen gewijzigd en wordt afgesloten met een nieuw eindtoernooi de “Final League”

Er wordt dit seizoen gespeeld in vier fasen, waarbij de vierde fase een afsluitend eindtoernooi is: de Final League. De Final League vindt plaats op 10 juni op verschillende locaties door heel Nederland. ING is hoofdsponsor van de Final League.

De KNVB heeft in 2021 onderzocht welke competitieopzet het beste zou aansluiten bij de speelsters in deze leeftijdscategorieën. Met alle inzichten uit het onderzoek zijn de MO13 t/m MO20 competities doorontwikkeld. Het vernieuwde competitieaanbod moet leiden tot:

  • Goede wedstrijden en competities met gelijkwaardige (en passende) tegenstanders;
  • Hogere tevredenheid van de speelsters over de wedstrijden en competities;
  • Het verlagen van de uitstroom in de leeftijdscategorieën MO13 tot en met MO20.

Vanuit de gezamenlijke doelstellingen van de KNVB en ING om het meiden- en vrouwenvoetbal in Nederland te laten groeien, staat de speelster centraal in het verbeteren van de competities voor meiden. Eén van die behoeften is om minimaal één keer per jaar een toernooi te voetballen als onderdeel van de competitie. De Final League komt dus voort uit deze wens van speelsters en gaat in 2023 officieel van start. Ieder team dat deelneemt aan fase 3 sluit het seizoen af met een toernooi en zo krijgen de speelsters én het meidenvoetbal het podium dat ze verdienen.

Meidenvoetbal ongekend populair 

Het meiden- en vrouwenvoetbal is de afgelopen twee decennia enorm gegroeid. en is kwantitatief én kwalitatief sterk ontwikkeld. Inmiddels telt ons land ruim 160.000 vrouwelijke KNVB-leden, het grootste aantal van alle teamsporten. KNVB en ING hebben de gezamenlijk ambitie om het meiden- en vrouwenvoetbal, inclusief kader, te laten groeien. Het vernieuwen van het competitieaanbod voor de MO13 t/m MO20 draagt hier nadrukkelijk aan bij. De sponsoring van de Final League sluit hier bij aan.

Landelijke en regionale toernooien 

De toernooien worden zowel landelijk als regionaal gespeeld.

KNVB landelijk toernooi
De teams die het hoogst eindigen in de hoofdklasse MO13 en MO15 en in de divisie 1 MO17 en MO20 krijgen een landelijk eindtoernooi aangeboden georganiseerd door de KNVB. De toernooien voor deze 4 leeftijdscategorieën vinden plaats op één locatie.

Landelijke toernooien  
De overige teams uit de hoofdklasse MO13 en MO15 én de divisie 1 van MO17 en MO20 werken hun toernooi zo centraal mogelijk af op basis van de deelnemende teams georganiseerd door verenigingen zelf.

Regionale toernooien 
Alle overige teams, MO13 en MO15 1e klasse en lager, MO17 en MO20 hoofdklasse en lager gaan regionale toernooien voetballen, die georganiseerd worden door de verenigingen zelf.

Zo speelt:

  • MO17-1 bij SJVV
  • MO15-1 bij Best Vooruit
  • MO13-1 bij Irene