Amateurclubs in zwaar weer door energieprijzen

Geplaatst op: donderdag 13 oktober 2022 om 17:00.

Van de verenigingen in het Nederlandse amateurvoetbal vreest bijna 40 procent voor hun voortbestaan als gevolg van de gestegen energieprijzen. Dat meldt de KNVB op basis van een enquête die door ruim 270 clubs is ingevuld. Dat is zo’n 10 procent van het totale aantal amateurvoetbalverenigingen in Nederland.

De bond roept de overheid op om vaart te maken met de plannen om sportverenigingen compensatie te geven voor de fors gestegen energieprijzen. De KNVB pleit ook voor het opzetten van een noodfonds voor sportvoorzieningen die ernstig in de knel komen.

Temperatuur omlaag

Volgens de KNVB doen de amateurclubs “al het maximale” om de kosten te drukken. Van de verenigingen die afgelopen maand de enquête hebben ingevuld, geeft 80 procent aan bezig te zijn met alternatieve maatregelen om energie te besparen.

Uit de enquête blijkt volgens de KNVB dat ongeveer de helft van de amateurverenigingen de temperatuur in de accommodatie heeft verlaagd. Zo’n 35 procent heeft de temperatuur van de douches omlaag gezet. Sommige clubs laten hun spelers doordeweeks niet meer douchen en omkleden op de club om geld te besparen. Het clubgebouw en de kantine blijven dan op doordeweekse dagen dicht.

Contributie omhoog

Bijna de helft van de amateurclubs heeft een variabel contract bij een energieleverancier en wordt geconfronteerd met fors stijgende energiekosten. Van de verenigingen die aangeven te vrezen voor het voorbestaan, zegt een derde dat dit al binnen een jaar kan leiden tot het einde van de club. Enkele clubs vrezen volgens de KNVB zelfs al binnen drie maanden ernstig in de problemen te komen.

Bijna 30 procent van de clubs zegt noodgedwongen de contributie te verhogen, iets wat de KNVB zorgen baart. “Eén op de elf kinderen groeit namelijk op in armoede, waardoor het voor ouders soms lastig is om contributie te betalen.”