Amateurvoetbal weekend 5 en 6 februari van start?

Geplaatst op: maandag 17 januari 2022 om 12:30.

Alle amateurvoetballers mogen sinds 15 januari weer trainen in groepsverband. Dat is goed nieuws maar de vraag is of de competitie dit jaar, na twee afgebroken seizoenen, wel in zijn geheel kan worden uitgespeeld. De KNVB gaat er alles aan doen om dit te realiseren.

Herstart competitie
Begin december ging de vervroegde winterstop in en vielen er voor de meeste clubs drie speeldagen weg. De KNVB wil in het weekeinde van zaterdag 5 en zondag 6 februari de competitie weer hervatten. De laatste competitiewedstrijden staan gepland op 28 en 29 mei. De bond kan overwegen om de competitie door te laten lopen in de maand juni. Daarna kan de nacompetitie eventueel nog in verkorte vorm worden afgewerkt.

Veel inhaalwedstrijden
Er staan behoorlijk wat inhaalwedstijden open. Zo zijn er meer clubs die ver achter lopen. Door het groot aantal aan inhaalwedstrijden moeten de clubs er rekening mee houden dat er met Pasen en eventueel Pinksteren een ‘dubbel’ wordt gespeeld en dat er ook op doordeweekse avonden moet worden ingehaald. Ook met carnaval zullen er wedstrijden worden ingelast, als dat tenminste weer kan.

Voorbereidingsperiode herstart
Doorgaans is een voorbereiding van 4 weken normaal om fris en fit aan de competitie te beginnen. In dit geval is de voorbereiding maximaal drie weken mocht alles doorgaan op 5 en 6 februari. Eigenlijk is dat te kort, maar de herstart veel langer uitstellen zal ook niet kunnen. Ook zal er nog verder versoepeld moeten worden zodat er ook oefenwedstrijden gespeeld kunnen worden tegen andere clubs. Dat is wel een vereiste voordat de competitie hervat wordt. Spelers hebben door een lange periode van inactiviteit geen enkel ritme meer. Ook liggen blessures op de loer als er zonder gedegen voorbereiding weer competitie wordt gespeeld.

Corona-afgelastingen
Voor het stilleggen van de competitie in december werden er veel wedstrijden afgelast wegens coronabesmettingen. Vaak terecht, maar ook werden wedstrijden afgelast omdat er belangrijke spelers geblesseerd of afwezig waren. De KNVB kan hier niets tegen doen vanwege de privacywet. De KNVB moet hier wel een oplossing voor vinden want als clubs zelf gaan bepalen of ze wel of niet voetballen is de KNVB het gezag kwijt en krijgen we een rumoerige tweede seizoenshelft.

Hoop
We moeten wachten tot de volgende persconferentie of er dan weer meer mogelijk is. De hoop is dat er weer oefenwedstrijden gespeeld kunnen worden, dat de kantines weer open kunnen en dat publiek weer welkom is. Hoop en nog eens hoop, maar in Nederland weet je het maar nooit.

Artikel: amateurvoetbaleindhoven.nl ©