Bondsvergadering: nieuwe competitiestructuur jeugd

Geplaatst op: maandag 16 december 2019 om 20:45.

De bondsvergadering, de vertegenwoordigers van het amateur- en betaald voetbal binnen de KNVB, heeft zich uitgesproken voor de invoering van een nieuwe competitiestructuur voor jeugdteams.

Dit is onder meer besloten:

  • Vanaf 2020/’21 wordt er gestart met een Onder 21 competitie voor betaald voetbalclubs en amateurverenigingen die met hun huidige Onder 19 uitkomen in de Tweede Divisie of hoger.
  • Ook wordt er een Onder 23 competitie opgericht voor hoog spelende amateurclubs (in elk geval voor verenigingen uitkomende in de 2e/3e divisie) die niet direct in aanmerking komen voor de Onder 21 competitie.

Vanaf eind januari worden clubs nader geïnformeerd over de concrete uitwerking van deze plannen. Verder worden er bijeenkomsten georganiseerd om de behoefte te peilen voor meer Onder 23 competities in het lagere amateurvoetbal.

De fase tussen jeugdvoetbal en het eerste elftal

Zowel in het betaald voetbal als in het amateurvoetbal is het tussen de ‘jeugd’ en het eerste elftal moeilijk voor spelers om regelmatig competitieve wedstrijden te spelen en om uiteindelijk de stap van jeugd naar het eerste elftal te kunnen maken. In de fase dat spelers (nog) niet in het eerste elftal spelen, maar ook geen jeugdspelers meer zijn, was er tot dusver geen goede competitie los van de betaald voetbalclubs die al een team in de voetbalpiramide hebben. Dit beperkte de ontwikkeling van veel jonge spelers terwijl de ambitie juist is om talent te ontwikkelen. Met de oprichting van de Onder 21 en Onder 23 competities wordt hier nu op ingespeeld.

Optimaliseren voetbalpiramide

Tijdens de bondsvergadering is er ook een aantal beslissingen genomen aangaande de optimalisering van de voetbalpiramide.

  • Er is besloten dat er de aankomende drie seizoenen (t/m seizoen 2022/’23) geen promotie-/degradatieregeling komt voor eerste teams tussen de Eerste en Tweede Divisie. Hiervoor is gekozen omdat er op korte termijn onvoldoende perspectief is voor een overeenstemming tussen de verschillende partijen.
  • Wel is er vanaf 2021/’22 promotie en degradatie mogelijk voor beloftenteams tussen de Eerste en Tweede divisie. Ook spelen er met ingang van het seizoen 2020/’21 geen beloftenteams meer in de Derde Divisie.
  • In de Eerste en Tweede Divisie blijft het aantal beloftenteams ongewijzigd (respectievelijk 4 en 2 teams). Deze aantallen zijn vastgezet.
  • Vanuit de nieuwe Onder 21 competitie is het mogelijk om te promoveren naar de Tweede Divisie en andersom te degraderen naar de Onder 21 competitie.