Categorie A mannen toegankelijk voor vrouwen

Geplaatst op: dinsdag 11 mei 2021 om 19:30.

Met ingang van het seizoen 2021/’22 is het voor vrouwen in het amateurvoetbal mogelijk om uit te komen in de categorie A bij de mannen. Hiermee creëert de KNVB voor vrouwen een nieuwe mogelijkheid om altijd een passende plek te vinden in het voetballandschap. Dat vrouwen voortaan ook in de A-categorie bij de mannen kunnen uitkomen, is een historisch moment voor het amateurvoetbal in Nederland én wereldwijd.

Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal KNVB: “Gemengd voetbal was in Nederland tot dusver mogelijk in de gehele jeugd. Zodra vrouwen echter de seniorenleeftijd bereikten, moesten zij kiezen tussen spelen in een vrouwencompetitie of gemengd blijven spelen in de B-categorie. Wij zien op basis van de huidige tijdsgeest en recente onderzoeksresultaten geen reden meer om daaraan vast te houden en kiezen voor gelijkwaardigheid en diversiteit. We willen dat meiden en vrouwen op basis van hun kwaliteiten en eigen ambities een passende plek in het voetballandschap vinden.”

Begeleidingstraject

Verenigingen, speelsters en de bond trekken hierin gezamenlijk op. De KNVB biedt alle verenigingen die een speelster willen laten voetballen in een team in de A-categorie bij de mannen een begeleidingstraject aan. We geven verenigingen ondersteuning, advies en handvatten om speelsters zo goed mogelijk te begeleiden. Dit gebeurt op basis van ervaringen die zijn opgedaan in eerder onderzoek en een pilot bij vierdeklasser vv Foarút. Op deze manier kunnen verenigingen, speelsters en de KNVB de ontwikkelingen op de voet volgen en waar nodig aanpassingen doen. Verenigingen hoeven geen dispensatie aan te vragen. Wel kunnen ze speelsters vooraf aanmelden bij de KNVB, waarna gezamenlijk het traject wordt opgestart.

Pilot vv Foarut

Bij aanvang van het huidige seizoen startte de KNVB samen met vv Foarút een pilot. De destijds 19-jarige Ellen Fokkema kreeg dispensatie om in het eerste mannenteam van de Friese vierdeklasser uit te komen. Vanwege corona werd de competitie dit seizoen helaas al na zeven speelrondes voortijdig afgebroken, maar de resultaten en bevindingen van de pilot, die bestond uit dataonderzoek, enquêtes, interviews met betrokkenen en observaties van wedstrijden, boden genoeg informatie voor een gedegen evaluatie. Met als uitkomst dat er een goede basis is om het vanaf komend seizoen voor alle vrouwen mogelijk te maken in de categorie A bij de mannen te kunnen spelen.

Gemengd voetbal in Nederland

Het vrouwenvoetbal werd in Nederland in 1971 erkend en maakt sindsdien officieel deel uit van de KNVB. Het gemengd voetbal werd in 1986 geïntroduceerd. Deze stap maakte het in eerste instantie mogelijk om jongens en meiden tot en met 12 jaar met en tegen elkaar te laten voetballen. Gemengd voetbal breidde zich in de daaropvolgende jaren uit naar de competities voor de oudere jeugdcategorieën: in 1995 tot categorie B. Sinds 1996 kunnen jongens en meiden ook in de categorie A (jeugd) met en tegen elkaar spelen. Met ingang van het seizoen 2021/’22 wordt daar de categorie A senioren dus aan toegevoegd.