Coronabesmetting op de club?

Geplaatst op: vrijdag 25 september 2020 om 18:30.

Eén van de meest voorkomende vragen die de KNVB ontvangt is; ‘wat moeten we doen als er een coronabesmetting wordt geconstateerd binnen een team en welke gevolgen heeft dit voor het spelen van wedstrijden?’. Bij een positieve test van een speler/begeleider van een team volg je als club de volgende stappen.

  1. Neem contact op met de lokale GGD en volg de instructies op van de GGD. Zij bepalen op basis van bron- en contactonderzoek de gevolgen voor de rest van het team en bepalen of één of meerdere teamgenoten zich bijvoorbeeld moeten laten testen en/of in quarantaine moeten.
  2. In het geval dat meerdere teamgenoten zich moeten laten testen en/of in quarantaine moeten, dan kan dit een geldige reden voor uitstel van een wedstrijd zijn.
  3. Dien het verzoek tot uitstel, waar mogelijk, minimaal 24 uur voor aanvang van de wedstrijd in bij de KNVB (via 088-0275050), inclusief de bijbehorende redenen voor het verzetten van de wedstrijd. Een verzoek tot uitstel kan alleen later worden ingediend met gegronde redenen, zoals het later ontvangen van positieve testresultaten of spelers die recent klachten hebben ontwikkeld en getest gaan worden.

Verzoek tot uitstel wedstrijd

Wanneer je alle stappen hebt doorlopen en het blijkt dat je vanwege de coronamaatregelen een wedstrijd moet uitstellen dien je dit verzoek, waar mogelijk, minimaal 24 uur voor aanvang van de wedstrijd in bij de KNVB (via 088-0275050). Zorg ervoor dat je, indien mogelijk, ook altijd het bijbehorende advies vanuit de lokale GGD erbij vermeldt. Een verzoek tot uitstel kan alleen later worden ingediend wanneer bijvoorbeeld blijkt dat testuitslagen later binnenkomen of spelers zeer recent pas klachten hebben ontwikkeld.

Geen geldige redenen voor uitstel

Uiteraard proberen wij zoveel mogelijk wedstrijden door te laten gaan. Hiervoor hebben we elkaars hulp en flexibiliteit hard nodig. Ondanks de onzekere omstandigheden zijn de volgende situaties geen reden voor het uitstellen van wedstrijden:

  • Positieve coronagevallen in andere teams van de betreffende vereniging die niet deelnemen aan de wedstrijd.
  • Een trainer/coach of begeleider die corona heeft, zonder een advies van de GGD voor de spelers om in quarantaine te gaan.
  • Een gebrek aan kleedkamers waardoor er bijvoorbeeld niet kan worden gedoucht.
  • Eenzijdige afgelasting door de club zonder vooraf afstemming met de KNVB

Wanneer een team ongeoorloofd niet komt opdagen voor een wedstrijd wordt dit voorgelegd aan de aanklager amateurvoetbal. Niet gespeelde wedstrijden worden zo snel mogelijk weer opgenomen in het programma, tenzij in overleg met de KNVB iets anders wordt afgesproken.

Wanneer een vereniging voornemens is om de accommodatie te sluiten, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de KNVB verenigingsadviseur om de gevolgen hiervan te bespreken. Wanneer gemeenten overgaan tot sluiting van een vereniging kan de KNVB verenigingsadviseur de club bijstaan. Hij/zij kan rechtstreeks contact opnemen met de gemeente om te zoeken naar oplossingen zodat er wel weer gevoetbald kan worden.