Een diepe buiging voor de Oranje Leeuwinnen

Geplaatst op: woensdag 14 november 2018 om 19:15.

In dagblad Trouw vertelde Minke Booij – voormalig manager vrouwenvoetbal KNVB – hoe moeilijk het zou worden voor de Oranje Leeuwinnen om de WK-kwalificaties duels tegen Zwitserland te winnen. ‘Als Europees Kampioen kun je dit soort wedstrijden alleen maar verliezen. Na het EK is de druk van het ‘moeten winnen’ heel zwaar. Dat is een totaal andere energie. Het gaat erom dat je speelt om te winnen. Ik heb er heel wat trainingen voor af moeten werken om dat te leren.’

Met deze zinnen in het achterhoofd, besef je je hoe onvoorstelbaar knap de prestatie is die de Oranje Leeuwinnen in de afgelopen vier play-off wedstrijden hebben geleverd en wat deze stap voor het Nederlandse vrouwenvoetbal betekent. Door deze WK-kwalificatie zal de sport nog sneller ontwikkelen en volwassen worden. Terwijl de groei nu al nauwelijks valt bij te benen. Overal in het land kiezen meiden massaal voor voetbal en ook het grote publiek begint het te waarderen. Zo zijn de wedstrijden van Oranje steevast uitverkocht (stadion De Galgenwaard in minder dan een half uur) en afgelopen vrijdag trok de wedstrijd tegen Zwitserland 1,4 miljoen televisiekijkers (met The Voice tegenover zich). Daarnaast weten voetbalsters steeds betere spelerscontracten te sluiten (bij legendarische clubs), heeft de FIFA het prijzengeld verhoogd (substantieel), krijgen vrouwelijke voetbalsters een sterrenstatus (onder meer bij Arsenal en Olympique Lyon) en verbinden grote sponsoren zich exclusief aan deze sport.

Helaas staan deze ontwikkelingen in schril contrast met de Eredivisie Vrouwen. Deze competitie wil, ondanks de goede bedoelingen en talentvolle speelsters, maar niet van de grond komen. Het is het directe gevolg van de weinig daadkrachtige aanpak van betaald voetbalorganisaties (bvo’s). Zij willen, een uitzondering daargelaten, maar niet geloven in de betekenis van het vrouwenvoetbal en weigeren het echt serieus op de agenda te zetten. Hierdoor is er geen focus, weinig ambitie en onvoldoende geld beschikbaar. Onbegrijpelijk, als je het mij vraagt. Willen we in Nederland weer een toonaangevende voetbalnatie worden – we zijn gelukkig weer een beetje op de goede weg – dan zijn successen bij de vrouwen onontbeerlijk. Lange termijn succes begint bij sterke nationale competities, gedragen door betaald voetbalclubs. Hopelijk is het WK in Frankrijk een wake up call.

Genoeg erover. Eerst de WK-kwalificatie vieren en samen met de Oranje Leeuwinnen dromen van een wereldtitel. Sterker nog; als je het Sarina Wiegman en de speelsters vraagt, gaan ze voor de dubbel. Het allerliefste pakken ze de wereldbeker en daarna Olympisch goud op de Spelen van Tokyo. Het zou mij niets verbazen. Deze topsporters willen de beste van de wereld worden.

Ze verdienen een diepe buiging.

Column Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal KNVB