G-voetbal

Geplaatst op: vrijdag 23 november 2018 om 20:00.

Als journalist vind ik advertenties normaal gesproken een noodzakelijk kwaad op een krantenpagina. Reclame mag dan geld opbrengen waarmee je een krant kunt blijven maken, het kost ook iets: ruimte op de pagina’s namelijk. Op al die advertenties kunnen we namelijk geen wedstrijdverslagen, interviews, nieuwsberichten of achtergrondverhalen kwijt.

Afgelopen maandag moest ik mijn mening een klein beetje bijstellen. Voor het eerst sinds jaren was het een advertentie die mij, van alle stukjes in de krant, het meeste greep. Het was – op zich al redelijk uniek voor een advertientie – een verhaal. Een verhaal over drie broertjes, waarvan er twee op voetbal zaten. De derde hield evenveel van voetbal, maar speelde het spelletje uitsluitend thuis in de bijkeuken.

Deze jongen heette Mike en had het syndroom van Down. Nu zou dat geen belemmering zijn om bij een club te voetballen, maar dan moet die club daar wel op ingericht zijn. Aangezien slechts driehonderd van de bijna drieduizend amateurvoetbalverenigingen in Nederland een G-voetbalteam hebben, moet je behoorlijk mazzel hebben als de club bij jou om de hoek toevallig bij die tien procent zit.

De KNVB start nu samen met een aantal partners een campagne om ervoor te zorgen dat er in elk geval in elke Nederlandse gemeente één club komt met G-voetbal. Ik weet niet of dit haalbaar is, maar als ik een zoon of dochter als Mike zou hebben, zou ik hier héél blij van worden.

Artikel Eindhovens Dagblad (Mattijs Smit), vrijdag 23 november 2018 ©