Het amateurvoetbal onder druk

Geplaatst op: vrijdag 16 oktober 2020 om 11:30.

Het amateurvoetbal staat onder druk na het besluit om de competities voor vier weken of langer stil te leggen. Alle partijen die het amateurvoetbal een warm hart toedragen gaan de consequenties voelen.

De KNVB moet het wedstrijdschema aanpassen met nieuwe speeldatums. Hopelijk gaan we medio november weer van start, maar de meeste onder ons denken dat het langer gaat duren, misschien wel tot het einde van dit jaar.

Mochten we toch medio november weer de velden op mogen, wat dan? In principe beginnen we dan weer aan de voorbereiding voor de herstart van de competitie. Dus zal er eerst een aantal trainingen moeten plaatsvinden gezien de gesteldheid van de spelers. Het meest gunstige scenario is dat het kabinet ‘twee weken vooraf’ weer trainingen toestaat met aangepaste regels, zodat de spelersgroep klaar gestoomd kan worden voor de eerste wedstrijd na de stop. Al met al een lastig pakket.

Wedstrijddagen
Als we weer van start gaan, na de geplande stillegging, dan gaan we weer beginnen in het weekend van 14 en 15 november. Dan staat er een inhaalprogramma op de agenda. Gezien er nu minimaal vier wedstrijden bijkomen zijn het aantal inhaalwedstrijden al enorm hoog. Noem Reusel Sport, dat tot nu toe slechts een competitiewedstrijd heeft gespeeld. Na het inhaalweekend van 14 en 15 november staat speelronde 9 op het programma, dus staan er voor Reusel Sport nog 7 inhaalwedstrijden open. Met andere woorden: Reusel Sport moet in een tijdsbestek van zes maanden nog 24 competitiewedstrijden spelen.

Scenario’s
De KNVB werkt aan diverse scenario’s voor het geval dat de competities in het amateurvoetbal weer hervat mogen worden. De voetbalbond laat op de eigen website weten dat deze scenario’s binnen drie weken verder worden gecommuniceerd.