Kabinet, gooi het trainingveld open

Geplaatst op: woensdag 2 december 2020 om 12:00.

Toch willen we ons nu voornamelijk richten op het herstel van het amateurvoetbal in coronatijd. Hiertoe hebben we enkele weken geleden Plan B gepresenteerd bij de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Justitie en Veiligheid (JV). Dat plan is goed ontvangen. We worden geprezen om onze houding, waarin we niet overschreeuwen noch overvragen. Domper is echter, dat je er vervolgens niets meer van hoort. Ambtenaren spelen verstoppertje, ministers zijn overal en nergens.

Intussen groeit de onvrede. Er gaat geen dag voorbij of mijn mailbox stroomt vol met vragen waarom de overheid het toelaat dat er duizenden mensen door IKEA slenteren, het dringen is voor de kerstshows van de tuincentra en het zwart zag van de mensen in winkelsteden op Black Friday. Terwijl een voetbaltraining met 30 spelers is verboden.

In het amateurvoetbal worden we gehouden aan de maatregel, die is ingesteld om samenscholing van jongeren tegen te gaan. Namelijk; de regel dat er buitenshuis geen grotere groep mag worden gevormd dan vier personen van verschillende huishoudens. Ook al wordt er op anderhalve meter gespeeld in de frisse buitenlucht en is er nog nooit een besmettingsgeval geconstateerd op een training.

Gevaren voor volksgezondheid

Gerard Dielessen, directeur van NOC*NSF, maakte voor het weekend onderzoeksresultaten bekend van een studie naar de sporen die de coronacrisis nalaat in de sport. Hieruit komt naar voren dat 34 procent van de Nederlanders minder is gaan sporten tijdens de pandemie. Verder blijkt dat een grote groep een sportclub nodig heeft om in beweging te komen.

Ik vraag me af, of er voldoende aandacht is voor deze gevaarlijke ontwikkeling en welke gevolgen het heeft voor de volksgezondheid, als je onvoldoende beweegt. Alleen al in het amateurvoetbal zitten nu circa 600.000 mensen thuis.

Het kan daarom niet anders dan dat het kabinet zo snel mogelijk besluit om het trainingsveld gewoon open te gooien. Ik zeg half december. Met positieve energie het nieuw jaar in.

Daar is iedereen aan toe.

Column Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal KNVB