Kabinet neemt bewegingsarmoede niet serieus genoeg

Geplaatst op: woensdag 26 september 2018 om 21:45.

In juni bleek uit cijfers van het CBS dat 45 procent van alle kinderen tussen de 4 en 12 jaar niet voldoet aan de beweegrichtlijn, waarin een uur matige inspanningper dag wordt voorgeschreven en drie keer per week spier- en botversterkende activiteiten.

Als in een droom zie ik Dennis Bergkamp op muziek bewegen, Ajax 1 rugbyspelen en voetballers van het Nederlands elftal, die op één wiel proberen te fietsen. In werkelijkheid tuur ik naar filmbeelden op de telefoon van René Wormhoudt, de voormalige inspanningsfysioloog van Ajax en tegenwoordig kracht- en hersteltrainer van het Nederlands elftal. Hij is samen met Geert Savelsbergh, hoogleraar Bewegingswetenschappen aan de VU, grondlegger van het Athletic Skills Model. Met deze filosofie wordt de motoriek van sporters verfijnd door ze meerdere sportervaringen te geven. Zo krijgen jonge voetballers onder meer judo en badminton les. Ook wordt er op een andere manier getraind. Denk aan partijtjes met een bril, waardoor je niet naar beneden kunt kijken en je in de wedstrijd beter leert zien wie er vrijstaat. De loopladder, het hinkelen en springen zorgen ervoor dat spelers steviger op hun benen staan en meer evenwicht hebben in duels. René: “Hoewel kinderen de natuurlijke drang hebben om te bewegen, missen ze vaak de basale vaardigheden om dit goed te doen. Dat komt omdat ze niet meer buiten spelen en op de basisschool minder gymnastieklessen krijgen van vakleerkrachten. Het Athletic Skills Model stimuleert die vaardigheden, door bijvoorbeeld van jongs af aan gebruik te maken van verschillende spelvormen en sportieve activiteiten.”

Het is daarom goed dat de politiek de bewegingsarmoede in Nederland serieus neemt. Tijdens een hoorzitting over het bewegingsonderwijs in de Tweede Kamer, de week voor Prinsjesdag, zag je het besef groeien bij alle partijen hoe ernstig de situatie feitelijk is. Dat het eigenlijk beschamend is, dat in een welvarend land als Nederland, de helft van het aantal basisschoolleerlingen te weinig beweegt en het nog steeds niet is geregeld, dat kinderen recht hebben op minimaal twee uur gymles per week van een vakdocent. Die op zijn of haar beurt, weer trainers uitnodigt voor bijvoorbeeld een gastles voetbal. Bij de bond weten we hoe fantastisch dit kan werken, wij gaan bijvoorbeeld met diverse sporttrainers stadswijken in (KNVB Kluppie) om de kinderen uit de buurt uiteenlopende sporten te laten ervaren, met de bal als middelpunt.

Het is daarom ook goed om te zien dat het kabinet voor de sport veel meer ruimte heeft gemaakt in haar begroting. Zo is onder meer 120 miljoen euro uitgetrokken om overgewicht, roken en alcoholgebruik tegen te gaan en er zijn handtekeningen gezet onder het sportakkoord. Daarnaast gaat de maximale belastingvrije vrijwilligersvergoeding met 200 euro omhoog, blijven sportaccommodaties gevrijwaard van de btw-verhoging en komt er 10 miljoen euro vrij voor de ondersteuning van topsport, verenigingen en sportbonden.

Wat mij ronduit tegenvalt, is de ontbrekende financiering voor twee uur gymles per week van een vakdocent. Op een totale rijksbegroting van 307,4 miljard euro (en een post van 79,9 miljard euro voor de zorg) zou dat een jaarlijkse investering van 275 miljoen euro betekenen. Ik heb er niemand over gehoord in de begrotingsdebatten. Die werden gekaapt door de dividendbelasting, migratie en privégedoe. Volgens mij hebben we wel iets beters te doen. Het gaat om de toekomst van dit land.

Onze kinderen.

Column Jan Dirk van der Zee – directeur Amateurvoetbal KNVB