Klimaatverandering dreunt door in het voetbal

Geplaatst op: woensdag 5 september 2018 om 19:00.

“We moeten in deze unieke periode flexibel omgaan met verzoeken van clubs om wedstrijden te verplaatsen. Verenigingen die er echt niet uitkomen, bieden we de mogelijkheid om zich kosteloos terug te trekken uit de beker.”

Het is begin augustus. Op mijn vakantieadres in Friesland krijg ik een bericht van Hans Schelling, operationeel manager KNVB. Het is al wekenlang bloedheet en het regent nauwelijks. Ik maak mij zorgen. Wanneer het weer nog enkele weken zo blijft, is het niet ondenkbaar, dat we de start van de competitie in zijn geheel naar achteren moeten schuiven.

Verboden te sproeien

In een aantal regio’s zakt het grondwaterpeil zo snel, dat het verboden is om te sproeien en iedere dag kondigen er wel een paar gemeenten aan, dat er vanwege de droogte niet meer gevoetbald mag worden. Op de velden waar men wel kan beregenen, probeert een leger vrijwilligers in de nachtelijke uren de schade zo beperkt mogelijk te houden en de velden van water te voorzien. Gemeenten die de beregening van hun accommodatie aan clubs overlaten, blijken hen te weinig haspels en water te verstrekken.

Ondertussen voeren competitieleiders, verenigingsadviseurs, clubs en overheidsinstanties 24/7 overleg met elkaar. Aan de Zeeuwse kust ontstaan extra problemen door verzilting van grond en bij sommige gemeenten, die het beheer van de sportvelden zelf doen, blijkt de beheerder zonder extra voorzorgsmaatregelen op vakantie te zijn gegaan en treft bij terugkomst een steppegebied aan.

“Net overleg gehad met een afvaardiging van alle steunpunten over hoe we omgaan met de droogte van de velden en de wedstrijden die gespeeld gaan worden. Uit de inventarisatie, blijkt dat de regionale verschillen enorm zijn. Dit betekent dat we maatwerk moeten leveren en geen landelijke maatregelen treffen.”

Het is half augustus. Bericht van Hans Schelling. Geruststellend nieuws, in zoverre, we hoeven de competitie niet in z’n geheel uit te stellen. Dat is mede te danken aan de enorme inzet van clubs, die de verantwoordelijkheid voor het spelen van wedstrijden zoveel mogelijk zelf oppakken.

Ze besluiten wedstrijden vooruit te spelen, gebruik te maken van velden van andere verenigingen, uit/thuis om te draaien, andere speeldagen te kiezen (bijvoorbeeld de zaterdag naar zondag of doordeweeks) en in overleg met de competitieleider de wedstrijden in de bekerronde te verplaatsen.

“Op het platteland liggen de velden er beter bij dan in de stedelijke gebieden, maar allen hebben te lijden gehad van de extreem droge zomertemperatuur. Het gras is daardoor onvoldoende geworteld en gegroeid. Het is goed mogelijk dat we daar het hele jaar last van hebben.”

Eind augustus. Mail van Patrick Balemans, grasspecialist en accommodatie-adviseur bij de KNVB. Hij pleit voor bewustwording van de gevolgen van de klimaatverandering voor het voetbal en legt mij uit, dat wetenschappers voor de komende vier jaar nog meer ongewone warmte voorspellen, extreme koude en heftige regenbuien.

Die ontwikkeling vergt specialistische kennis en een andere benadering van het onderhoud aan de velden. Daarnaast is versneld onderzoek nodig naar een mix van kunst- en natuurgrasvelden. Want één ding is zeker; het weer hebben we niet in de hand, maar we kunnen er wel op voorbereid zijn.

Column Jan Dirk van der Zee – directeur Amateurvoetbal KNVB ©