KNVB aan de slag met het scheidsrechterstekort

Geplaatst op: donderdag 28 oktober 2021 om 19:25.

Het was de afgelopen weken volop in het nieuws: het amateurvoetbal kampt met een groot scheidsrechterstekort. Want telde het amateurvoetbal in 2016 circa 34.000 scheidsrechters, nu zijn dat er ruim 30.000.

Hiervan zijn circa 27.000 KNVB-leden actief als verenigingsscheidsrechter en 3.500 geregistreerd als KNVB scheidsrechter. Verschil tussen de twee is het soort wedstrijden dat ze fluiten. KNVB-scheidsrechters leiden de ontmoetingen in de A-categorie en een scheidsrechter van de club doet dat voor de meeste andere wedstrijden. Met 32.000 duels per speelweekend is dat een gigantische operatie, waaruit ook meteen de uitdaging blijkt: structureel komt het amateurvoetbal nu al tussen de 1.000 en 1.500 arbiters tekort.

Dat betekent dat als er op vrijdagavond een afmelding binnenkomt van een zieke scheids, van welk niveau dan ook, er een probleem ontstaat dat zich meteen laat gelden in alle lagen van het amateurvoetbal. Er moet namelijk van onderaf naar boven worden gestuwd. Met als gevolg dat teams op de bodem van de B-categorie steeds vaker zonder scheidsrechter aan de aftrap staan.

De KNVB is daarom begonnen met een grootschalige ondersteunings- en wervingscampagne.