KNVB vraagt kabinet competities te hervatten

Geplaatst op: zaterdag 22 januari 2022 om 19:00.

Vanwege corona heeft het amateurvoetbal het zwaar. Een derde seizoen op rij is onderbroken, maar op dit moment is het seizoen 2021/’22 nog niet afgebroken. De competities in het veld- en zaalvoetbal kunnen zelfs nog op een normale manier worden uitgespeeld mits we deze uiterlijk in het weekend van 5 en 6 februari mogen hervatten.

Waarom zijn de competities zo belangrijk voor het amateurvoetbal?

Gelukkig mogen we inmiddels in alle leeftijdscategorieën weer op een normale manier trainen. Iedereen kan dus sinds de lockdown weer in beweging komen. Dat is heel belangrijk, want sporten is gezond. Om vervolgens te blijven sporten, hebben veel sporters een uitdaging, prikkel of stok achter de deur nodig. Je schrijft je niet in bij een voetbalvereniging om doelloos een bal over te schieten, je wil wedstrijden spelen. Die extra meters op de training zijn geen enkel probleem omdat je later voor je team de overwinning uit het vuur wil slepen.

Andersom geredeneerd: hoe lang blijft trainen leuk als er geen competitie is om voor te trainen? Sommige van onze leden hebben hun voetbalschoenen vanwege de lockdowns in de afgelopen twee jaar aan de wilgen gehangen.

Verenigingsleven

Het amateurvoetbal biedt echter meer dan alleen fysieke fitheid en sportieve uitdagingen, zo is het verenigingsleven van groot belang voor de geestelijke gezondheid en sociale contacten. Het dient daarmee een maatschappelijk belang en is een wapen in de strijd tegen eenzaamheid en depressiviteit. Ook bij de jeugd.

Met 2.900 clubs en 1,2 miljoen leden is het amateurvoetbal het grootste fysieke sociale netwerk van Nederland. Iedere Nederlander woont gemiddeld op slechts 1,6 kilometer afstand van een voetbalvereniging. Dat is uniek in de wereld. Sommige clubs zijn meer dan honderd jaar oud en wekelijks werken in totaal honderdduizenden vrijwilligers samen zodat er gevoetbald kan worden. Tegelijkertijd leren ook zij nieuwe mensen kennen en pikken nieuwe vaardigheden op. De waarde hiervan is helaas soms pijnlijk duidelijk geworden in de periodes dat iedereen verplicht thuis zat.

Nu het sportieve deel weer is opgestart, is het dus zaak dat de competities en daarmee het verenigingsleven snel volgen. Daarom hebben wij samen met de sportwereld het kabinet gevraagd om alle competities uiterlijk begin februari te laten hervatten. Gezien alle genoemde redenen hopen wij dinsdag aanstaande op een positief besluit.