Korrels

Geplaatst op: zaterdag 4 november 2017 om 08:30.

Na Zwarte Piet en genderneutraliteit staat rubbergranulaat op kunstgrasvelden bij mij op de derde plaats in de lijst van favoriete discussieonderwerpen. Met dank aan tv-programma Zembla mogen we elkaar sinds ruim een jaar zo’n beetje wekelijks in de haren vliegen over de al dan niet kankerverwekkende rubberkorrels. Het enige verschil tussen Zwarte Piet en genderneutraliteit enerzijds en kunstgras anderzijds, is dat de laatste in het slechtste geval een kwestie van leven of dood kan zijn.

Ik snap de vele voetbalclubs en gemeenten best die er na de zoveelste geruststelling van het RIVM voor kiezen om hun dure kunstgrasmat niet te vervangen. Zelfs voor een gemeente als Valkenswaard, waar ze op dit vlak even vaak van standpunt wisselen als voetballers van onderbroek, kan ik nog wel begrip opbrengen. Toch vond ik het mooi deze week te lezen dat ze in Geldrop-Mierlo inmiddels wél zijn begonnen met het vervangen van het mogelijk kankerverwekkende kunstgras.

‘Geen Russisch roulette spelen met de gezondheid van voetballers’, het is een verdedigbaar motto. Zeker ook voor wie zelf de ballen verstand heeft van al dan niet kankerverwekkende rubberkorrels. Toch bekruipt me zo langzaam maar zeker het gevoel dat er een nóg veiliger en bovendien simpelere oplossing is. Een oplossing die er al lang was voordat het kunstgras werd uitgevonden: écht gras. Compleet met kuiltjes en modderpoelen. Niet kankerverwekkend en ook nog eens milieuvriendelijker.

Misschien dat deze optie eens serieus onderzocht moet worden.

Artikel uit het Eindhovens Dagblad van zaterdag 4 november 2017 © (auteur: Mattijs Smit)