Kunnen we op je rekenen?

Geplaatst op: woensdag 7 november 2018 om 19:00.

Dit is een bericht voor iedereen die ouder is dan achttien jaar, van voetbal houdt en vindt dat de KNVB er de ballen van snapt of betere beslissingen moet nemen. Binnenkort heeft de bond 30 posities vacant in één van haar belangrijkste organen: De KNVB Ledenraad. Als lid van deze raad, ben je verantwoordelijk voor de strategische koers van de KNVB.

Wat dat betekent? Je hebt een beslissende stem bij alle cruciale keuzes in het voetbal, waaronder de toekomst van het zaterdag- en zondagvoetbal, de evolutie van wedstrijdvormen voor pupillen en de doorontwikkeling van de voetbalsport voor vrouwen. Daarnaast geef je richting aan een nieuw voetbalaanbod en de mogelijke introductie van de zelfpass, spelen zonder scheids en inschieten in plaats van -werpen. Je bent ook betrokken bij de modernisering van de trainersopleidingen en bouwt mee aan de Code of Football.

Los van de hartstocht voor het spel, is het belangrijk dat je als vertegenwoordiger van de Ledenraad tegen een stootje kunt. Want wie beslissingen neemt in de meest populaire sport van het land, weet dat er weerstand komt. Er wordt bovendien van je verwacht, dat je je inzet voor meer vrouwen op invloedrijke positites in het voetbal en datzelfde geldt voor Nederlanders met roots in het buitenland. Dat begint overigens bij de ledenraad.Houd er daarnaast rekening mee dat de taken van een lid van de Ledenraad vier tot zes uur per week gaan kosten.

Voldoe je aan al die kenmerken en beschouw je de Ledenraad als een uitdaging, dan loopt het proces als volgt. Voor 12 november meld je je aan via het inschrijfformulier (klik op de link onder deze column). Hierna worden alle gegadigden getoetst op onder meer leeftijd en lidmaatschap van de KNVB. Vanaf 16 november publiceren we de kandidatenlijst per kieskring. Vervolgens kunnen alle verenigingen op 12, 13 en 14 december namens hun leden een stem uitbrengen op één van de kandidaten uit de kieskring. De uiteindelijke stem van een vereniging wordt gewogen naar het aantal leden van de club.

Wat ik hoop? Dat we zoveel mogelijk verrassende kandidaten vinden, jong en oud, man en vrouw, uit alle lagen van de bevolking. Tegelijk hoop ik dat ieder clublid wordt betrokken bij de verkiezing van de KNVB Ledenraad. Want alleen op die manier kunnen we een stem geven aan de 1,2 miljoen leden van de bond en wordt dit niet het feestje van regionale en nationale voetbalbestuurders. Dat begint in Zeist. Want de bond beslist niet alleen over de toekomst van ons voetbal, dat doen we samen.

Kunnen we op je rekenen?

Column Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal KNVB