Meevaller clubs: lagere kosten dankzij led

Geplaatst op: vrijdag 31 maart 2023 om 20:25.

Zes sportverenigingen in Nuenen kunnen een daling in de energiekosten tegemoet zien, nu de gemeente sneller dan gepland ledverlichting bij de speelvelden plaatst. In de zomer van 2024 moeten de zuinige lampen overal staan.

Dat is een jaar of twee eerder dan aanvankelijk de bedoeling was. Bovendien zouden niet alle clubs automatisch overstappen naar energiezuinig licht, maar pas zodra lampen aan vervanging toe zouden zijn. Maar doordat de energiekosten hard zijn gestegen, kiest de gemeente hiervoor.

Ledverlichting kan een energiebesparing opleveren van 25 tot 50 procent. Dat voordeel is direct voor de verenigingen zelf, omdat zij de stroomrekening betalen. Het gaat om voetbalclubs RKGSV in Gerwen, RKVV in Nederwetten en RKSV en EMK in Nuenen. In Nuenen krijgen ook korfbalclub NKV en de hockeyers van HCN zuiniger verlichting.

Het kost de gemeente Nuenen een half miljoen euro om 91 armaturen te vervangen. Als de gemeenteraad in april instemt met dit bedrag, dan kunnen tussen maart en juli 2024 alle lichtmasten voorzien zijn van ledlicht.

De kans is groot dat de politiek akkoord gaat. Het was immers de raad zelf die afgelopen najaar vroeg om het versnellen van de omschakeling naar zuiniger ledverlichting. Omdat nog niet alle bestaande armaturen volledig zijn versleten, moet Nuenen wel eenmalig 49.000 euro afschrijven.

De investering van een half miljoen levert de gemeente zelf geen direct voordeel op, al verkleint het wel de kans dat verenigingen in de toekomst een beroep doen op compensatie voor stijgende energiekosten. Daarnaast dalen ook de onderhoudskosten.

Artikel Eindhovens Dagblad (auteur Simon Rood), vrijdag 31 maart 2023 ©