Nieuwe regels amateurvoetbal 2023-’24

Geplaatst op: zaterdag 5 augustus 2023 om 10:46.

In het nieuwe seizoen voert de KNVB enkele regels door die betrekking hebben op de standaardteams binnen het amateurvoetbal in Nederland. Van uitwijken, via uitstellen, naar één standaardteam en vuurwerk.

Uitwijken bij afgelasting
Bij een afgelasting van het hoofdveld, is een standaard team uit de eerste klasse en lager komend seizoen verplicht om met het eerste elftal uit te wijken naar een ander speelveld dat aan alle eisen voldoet als het hoofdveld. Dit kan zowel op natuurgras zijn als op kunstgras.

Geweld tegen scheidsrechter
Het bestuur amateurvoetbal heeft besloten tot inzet van een maatregel bij excessief verbaal en/of fysiek geweld tegen scheidsrechters. De KNVB ziet een verharding van agressie en weinig respect richting scheidsrechters en beslissingen. Op het moment dat deze grens wordt overschreden kan het bestuur amateurvoetbal ingrijpen en per direct alle officiële voetbalwedstrijden van een team en/of vereniging voor een bepaalde periode uit het programma halen.

Eén standaardteam
Vanaf dit seizoen is het voor verenigingen, die met één standaardteam in de competitie uitkomen, niet meer mogelijk om een nieuw (tweede) standaardteam op de andere speeldag in te schrijven. De clubs die dat momenteel al wel hebben mogen dat wel zo houden.

Vuurwerk verboden
Het is verboden om voor, tijdens en na de wedstrijd vuurwerk, fakkels en/of rookpotten af te steken. De vereniging stelt alles in het werk om te voorkomen dat er vuurwerk wordt afgestoken voor, tijdens en na de wedstrijd. De thuisspelende vereniging maakt daarvoor voorafgaand aan de wedstrijd aan de supporters (bezoekers) duidelijk kenbaar dat het verboden is om vuurwerk af te steken. De scheidsrechter mag geen toestemming verlenen voor het afsteken van vuurwerk.

Als er toch sprake is van het afsteken van vuurwerk kan elk lid van de KNVB hiervan aangifte doen bij de aanklager. Zowel de thuisspelende als de bezoekende vereniging kan in staat van beschuldiging worden gesteld. Afwijkingen van voorgaande zijn alleen mogelijk, wanneer schriftelijke ontheffing is verleend door de gemeentelijke of provinciale overheid. De vereniging is zelf verantwoordelijk voor het aanvragen van een ontheffing. Bij het verkrijgen van deze ontheffing is de vereniging verplicht hiervan schriftelijk melding te maken bij de KNVB.