Nog 2 weken wachten op duidelijkheid weg Wettenseind

Geplaatst op: woensdag 14 april 2021 om 07:45.

NUENEN – Het blijft nog twee weken spannend of er een nieuwe weg komt over het Wettenseind in Nuenen. Al lijkt het erop, dat dit gaat gebeuren. Dat viel dinsdagavond op te maken tijdens de gemeenteraadscommissie, die opnieuw sprak over de verkeersontsluiting van Nuenen-West.

Over het onderwerp wordt al lange tijd gediscussieerd, om niet te zeggen geruzied, zowel in de wijken van Nuenen als in de politiek. Maar mogelijk niet meer voor lang. Op 29 april moet de gemeenteraad definitief de blauwdruk voor nieuwbouwwijk Nuenen-West vaststellen, inclusief de wegen daarbinnen. Als dat niet gebeurt, valt de bouw van de wijk stil en dreigt Nuenen miljoenen euro’s te verliezen op grondverkoop.

Of dit wordt voorkomen, hangt af van grootste politieke partij W70. Die wilde tot voor kort weinig tot niets weten van een nieuwe weg over het Wettenseind. Ronduit onacceptabel zelfs, vond fractielid Louis Koenen tijdens een vorige vergadering. Des te opvallender was het, dat hij zich dinsdagavond namens W70 op de vlakte hield.

W70 sprak zich niet meer ronduit tégen het plan uit

„U weet, wij zijn niet zo gecharmeerd van het plan”, klonk het mild. „Maar we willen wél een besluit nemen.” Maar of W70 over twee weken gaat instemmen? „Onze mening hoort u in de raad.” Op 29 april dus. En daarmee blijft het nog even spannend. Al kan het veelzeggend zijn, dat W70 zich niet meer ronduit tégen het plan uitsprak.

De VVD en De Combinatie blijven wel tegen en Natuurlijk Nuenen twijfelt, maar zij vormen een minderheid in de gemeenteraad. De andere partijen (CDA, D66, GroenLinks en PvdA) willen graag door met de bouw van Nuenen-West en zien het Wettenseind als een prima ontsluiting voor het zuidelijke deel van de nieuwe wijk. Zij wijzen erop, dat dit zo in 2008 al besloten is en dat alternatieven niet bestaan.

Vooral in Nuenen-Zuid hikt men tegen het plan aan. Want de nieuwe weg leidt tot meer verkeer over het Wettenseind en de Geldropsedijk. Ook vrezen buurtbewoners gevaarlijke situaties, vooral op het punt waar straks het opgewaardeerde Wettenseind aansluit op de Geldropsedijk.

Onderzoek naar veiliger aansluiting Geldropsedijk

Wethouder Caroline van Brakel zei gisteravond toe te willen onderzoeken hoe die kruising veiliger gemaakt kan worden. „Volgens onze deskundigen is het verkeerstechnisch niet nodig, maar veiligheid voorop, dus daar wil ik naar kijken.”

Mogelijk wordt het Wettenseind aangesloten op de Geldropsedijk ter hoogte van de bestaande rotonde met de Arnold Pootlaan. Op die manier rijdt verkeer in de toekomst niet ten noorden, maar ten zuiden van sportpark Wettenseind. Dat scheelt in overlast voor bewoners van de Krommenakker en de Sinti op het Pieterveld. Maar dat betekent wel, dat mogelijk een voetbalveld verplaatst moet worden.

Artikel Eindhovens Dagblad, woensdag 14 april 2021 ©