Noodbrief voetbalclubs om scheidsrechtertekort

Geplaatst op: vrijdag 3 juni 2022 om 21:00.

Voor veel mensen is het de belangrijkste bijzaak in het leven, lekker met vrienden een wedstrijdjevoetballen. Maar hoe lang kan dat nog nu er een schaarste is aan verenigings-scheidsrechters?

Het is niet best” constateert Daniël van Schijndel. De voorzitter van het Heusdense ONDO stuurde eerder deze week, samen met alle andere verenigingen uit Asten en Someren, een noodbrief naar de KNVB met als boodschap dat er een schaarste is aan verenigingsscheidsrechters.

,,Laten we wel zijn, zonder scheidsrechters kunnen er geen wedstrijden gespeeld worden en dat zou voor veel mensen betekenen dat ze hun hobby niet meer uit kunnen oefenen” zegt Van Schijndel. ,,Dit jaar was het al heel vaak passen en meten.”

Dat merkt ook Bladella-voorzitter Wim Ploeg. Dit jaar was hij bij zijn vereniging de man die er voor moest zorgen dat ieder team een scheidsrechter had maar dat was geen makkelijke opgave. ,,Het is iedere keer weer puzzelen” geeft hij aan. Waar er een paar seizoenen geleden nog een overschot was bij de Bladelse voetbalclub, ziet hij steeds meer een schaarste.

,,Vooral de wat oudere scheidsrechters stoppen ermee, en het animo bij de jeugd is niet heel groot.” Dat komt volgens Ploeg ook door het imagoprobleem waar scheidsrechters mee kampen. Zelden leiden ze een wedstrijd waarin beide teams tevreden zijn over het fluiten. ,,Ik merk dat het voor mensen een hele drempel is om de fluit in de mond te nemen. Als je hoort wat er ooit geroepen wordt bedanken veel mensen voor de eer.”

Met twintig seniorenteams zou je verwachten dat het ook bij Best Vooruit ieder weekend een puzzel is maar niets is minder waar. ,,Wij hebben op dit moment voldoende scheidsrechters en daar prijzen we ons gelukkig mee” stelt voorzitter Kees Hertogs. Wel merkt hij dat er bij buurman Wilhelmina Boys ooit problemen zijn. ,,We hebben de afspraak dat ze ons dan bellen en dat wij dan iemand sturen.”

Een scheidsrechter die het na jaren trouwe dienst na dit seizoen voor gezien houdt is Harrie van Bussel. De afgelopen tien jaar trok hij iedere zondagochtend zijn tenue aan om wedstrijden bij Someren in goede banen te leiden. ,,Het is niet zo dat ik er een hekel aan heb maar ik ben anderhalf jaar geleden opa geworden dus ik wil graag samen met mijn kleinzoon naar het voetbalveld.”

Hij snapt dat er een imagoprobleem is maar vindt dat eigenlijk onzin. ,,Toen ik zelf nog voetbalde was ik voor de scheidsrechter een heel vervelende speler, ik had overal commentaar op.” Juist dat was voor hem de reden om zelf de fluit ter hand te nemen en volgens eigen zeggen ging hem dit goed af. ,,Doordat ik zelf ook gevoetbald heb begreep ik de emoties bij de spelers beter.”

Toch is het vertrek van Van Bussel een flinke streep door de rekening van Martijn Kempen, al geeft de scheidsrechtercoördinator van Someren wel aan die keuze te respecteren. Kempen baalt ervan dat veel mensen een negatief beeld hebben over de arbiters. ,,Ze denken dat het niet leuk is maar het is heerlijk om als spelleider te fungeren”, zegt hij.

Artikel Eindhovens Dagblad, vrijdag 3 juni 2022 ©