Opwettenseweg Nuenen afgesloten

Geplaatst op: vrijdag 11 december 2020 om 07:25.

De Opwettenseweg tussen Nuenen en Eindhoven gaat dicht voor doorgaand verkeer. Tevens is er nieuwe hoopvoor Nuenen-Zuid, want mogelijk is een nieuwe weg over het Wettenseind niet meer nodig.

Het was gisteren een historische avond in Nuenen, om meerdere redenen. Na jaren van discussie besloot de raad eindelijk dat de Opwettenseweg dicht gaat voor doorgaand autoverkeer. Dat wil zeggen: over een jaar of vier, als nieuwbouwwijk Nuenen-West een heel eind is gebouwd. Dat is een grote opluchting voor aanwonenden en fietsers, want dit betekent dat de Opwettenseweg veiliger wordt. Wel is het een domper voor veel Nuenenaren, die een route naar en vanuit Eindhoven verliezen.

Historisch was het ook, omdat tot gisteren een meerderheid van de raad de Opwettenseweg wilde openhouden. Dat dit niet is gelukt, komt door een ongelukkige samenloop. Bij grootste partij W70 (die de Opwettenseweg open wil houden) waren twee leden afwezig, vanwege ziekte en een sterfgeval. Daardoor ontstond een meerderheid vóór afsluiting. Een krappe meerderheid weliswaar, van negen stemmen voor en acht tegen. Vóór waren CDA, Natuurlijk Nuenen, D66, PvdA en GroenLinks. De tegenstemmers waren W70, VVD en De Combinatie.

Toen W70 het verlies over de wegafsluiting had geaccepteerd, stemde de partij alsnog in met het bestemmingsplan voor Nuenen-West, waarin de afsluiting was opgenomen. Verder verzet vond W70 zinloos, omdat dan de woningbouw mogelijk stil gaat vallen.

Een beetje historisch was het ook, doordat voor Nuenen-Zuid nieuwe hoop gloort. Wethouder Caroline van Brakel gaat onderzoeken of de geplande nieuwe weg over het Wettenseind naar de Geldropsedijk geschrapt kan worden. Dat zou betekenen dat Nuenen-Zuid veel minder verkeer kan verwachten in de toekomst.

Hein Kranen (Natuurlijk Nuenen) had hiervoor een plan bedacht. Daarin rijden auto’s vanuit Nuenen-West straks niet via het Wettenseind en Geldropsedijk richting N270, maar over een nieuw aan te leggen lus vanaf de Laan door de Panakkers naar de Opwettenseweg en Europalaan.

De afsluiting van de Opwettenseweg komt hierbij te liggen voor de deur van de Opwettense Watermolen. Verkeer vanuit Nuenen én Eindhoven kan hierbij de molen bereiken, maar niet doorrijden.

Dat plan kreeg steun van de meerderheid van de raad. Van Brakel beloofde in februari te melden of dit idee kan slagen. “Het heeft kansen, maar ik zie ook, dat hiermee de drukte op de Opwettenseweg niet afneemt.” Mogelijk kan dat opgelost worden door het doorgaande verkeer in Nuenen beter te spreiden. Hoe, dat moet nog worden onderzocht.

Artikel Eindhovens Dagblad 11 december 2020 ©