Ouderen

Geplaatst op: zaterdag 2 februari 2019 om 12:15.

Als er iets is waarvan ik altijd heb geloofd dat het amateurvoetbal een voorbeeld is voor de rest van de samenleving, dan is het wel de belangrijke rol die ouderen bij veel clubs vervullen. Of het nu gaat om de man die de kaartjes verkoopt, om de dame achter de bar of om de terreinknecht: wanneer er iets nuttigs gebeurt op een amateurvoetbalcomplex, dan is de kans groot dat dit gedaan wordt door iemand met grijze haren.

Ik durf trouwens ook wel te stellen dat je de clubs in de regio Eindhoven waar geen enkele vijftigplusser op bestuurlijk vlak actief is op één hand kunt tellen. Top, dacht ik altijd. Kan niet beter. Totdat ik deze week op de website van de Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen een verhaal las waaruit het tegendeel bleek.

Rob de Leede, oud-woordvoerder van de KNVB, deed uitgebreid onderzoek naar de rol van ouderen binnen amateurvoetbalclubs en kwam tot de conclusie dat er nog een hoop te winnen valt.Niet alleen is volgens hem driekwart van de ouderen, als het hen gevraagd wordt, bereid vrijwilligerswerk te doen. Ze zijn ook nog eens goed voor verhoging van de omzet in de kantine én voor de sfeer langs de lijn.

Natuurlijk is het een beetje overdreven om nu ineens te stellen dat verenigingen niet of nauwelijks rekening houden met ouderen. Maar het kan dus nog beter. Misschien is het uitroepen van een opa of oma van de week voor veel clubs wel een mooi begin.

Column Mattijs Smit – Eindhovens Dagblad 1 februari 2019 ©