Politiek akkoord met verkeersplan Nuenen-West

Geplaatst op: donderdag 29 april 2021 om 22:30.

NUENEN – De woningbouw in Nuenen-West kan definitief doorgaan. Nu de gemeenteraad heeft ingestemd met het wegenplan voor de nieuwbouwwijk, valt de dreiging van een bouwstop én miljoenenverlies voorgoed weg.

Donderdagavond was het dan zover: na dik anderhalf jaar gekibbel in de gemeenteraad, ging die toch akkoord met het plan om over het Wettenseind een nieuwe weg aan te leggen. Zo kunnen toekomstige bewoners van het zuidelijk deel van Nuenen-West straks de wijk in en uit, via de Geldropsedijk. Tegelijkertijd bevestigde de raad nogmaals, dat de Opwettenseweg over een paar jaar dicht gaat voor doorgaand verkeer. Dit plan was in 2008 al getekend, maar leidde het afgelopen jaar tot veel verzet in Nuenen-Zuid. Veel bewoners daar vrezen verkeersdrukte en onveilige situaties op en rondom de Geldropsedijk. Een groot deel van de gemeenteraad was hiervoor gevoelig, waardoor het wegenplan op losse schroeven kwam te staan.

Nuenen liep risico op 12 miljoen euro verlies

En dat was link: als dit jaar geen besluit zou vallen over de wegen, dan zou de woningbouw in Nuenen-West stilvallen. En dat zou Nuenen zomaar twaalf miljoen euro kunnen gaan kosten, vanwege gemiste inkomens uit verkoop van bouwgrond. Dat is nu dus afgewend. Nuenen-West telt in 2035 in totaal 1650 woningen. Zo’n driehonderd huizen zijn al gebouwd.

De belangrijkste tegenstander van het wegenplan was grootste politieke partij W70. Zij is alsnog akkoord gegaan omdat zij Nuenen niet wil opzadelen met een groot verlies. „We zijn diep ongelukkig over de wijze waarop dit besluit tot stand is gekomen”, zei fractielid Louis Koenen.  „Maar de gevolgen als we weigeren, willen we niet voor de inwoners van Nuenen.” Alleen de VVD en De Combinatie stemden tegen het verkeersplan. W70 blijft wel twijfels houden over een afgesloten Opwettenseweg en een nieuwe weg over het Wettenseind. Daarom wil de partij dat de gemeente de komende jaren elke zes maanden verkeerstellingen gaat houden op diverse wegen. „Zo kunnen we zien of we het juiste besluit hebben genomen”, aldus Koenen.

Schematische weergave van Nuenen-West en het wegenplan voor de nieuwbouwwijk. © kaartje Nuenen West

Openstellen van bussluizen bij N270 is een optie

Wethouder Caroline van Brakel vindt dat prima, maar merkte op dat de afsluiting van de Opwettenseweg niet terug te draaien is. „Over kleine aanpassingen gaandeweg het plan kunnen we wel altijd nadenken.” De wethouder praat inmiddels wel met Eindhoven en de provincie over het openstellen van de bussluizen aan de N270 voor regulier verkeer. Zo zou in de toekomst het verkeer sneller in en uit Nuenen kunnen rijden.

Ook gaat ze kijken of het Wettenseind straks wat zuidelijker op de Geldropsedijk kan aansluiten, ter hoogte van de bestaande rotonde met de Arnold Pootlaan. Dat scheelt in verkeershinder voor Nuenen-Zuid, maar gaat mogelijk wel ten koste van sportvelden op sportpark Wettenseind.

Artikel Eindhovens Dagblad, donderdag 29 april 2021 ©