Potje voetbal lijkt op modderballet

Geplaatst op: zaterdag 2 maart 2024 om 11:00.

Wedstrijden die zes keer zijn afgelast, teams die nu nog dertien wedstrijden moeten spelen. Hoge water-stand door aanhouden-de regen heeft voetbal-velden slecht bespeel- baar gemaakt. En clubs vertwijfeld.

Het is soms nog wel feest, zoals bij ASV’33 twee weken geleden. Het vaandelteam haalt de periodetitel binnen. Van de eerste periode…. Het beslissende duel met MVC stond eind november gepland, maar kon pas half februari worden gespeeld. ,,De wedstrijd is zes keer verplaatst”, zegt voorzitter Hans van Asten van de Aarle-Rixtelse voetbalclub.

Het is illustratief voor veel verenigingen. Al die regen van de afgelopen maanden zorgt ervoor dat voetbalvelden veranderen in moerassen. De grond blijkt volledig verzadigd. Een wedstrijdje spelen op zo’n doordrenkte grasmat staat gelijk aan omploegen.

Vooral clubs zonder kunstgras hebben het hard te halen. Zoals ASV’33. ,,We hebben al niet de beste velden, met een slechte afwatering door de lage ligging”, aldus Van Asten. ,,Leden beginnen te morren, alweer afgelast. Daar word je niet vrolijk van. Vorige week hadden we één wedstrijd op het hoofdveld, de rest kon niet doorgaan. Dat veld is nu flink gehavend.”

Kantineomzet minder

Bij Knegselse Boys was wateroverlast nog nooit een knelpunt. ,,Onze velden liggen hoger dan de weg. Maar nu zijn er te veel buien geweest in te korte tijd. Ik heb dit nog nooit meegemaakt”, aldus voorzitter Jos Heezemans. En die loopt toch al zestig jaar mee.

Het speelschema wordt wel een probleem. ,,Het kan zijn dat we naar Rood-Wit Veldhoven moeten voor de thuisduels.” En dan loop je als club kantineopbrengsten mis, schetst hij.

Daar komt ook Frank Veldhuizen mee, de preses van RKSV Liessel. ,,Dat gaat ons dit seizoen enkele duizenden euro’s schelen.” Dat is veel voor een kleine dorpsclub. Veldhuizen geeft een voorbeeld. ,,We moeten wedstrijden op donderdag inhalen. Stel, je speelt dan een uitwedstrijd; dat is normaal onze vaste clubavond. Als er veertig man in de kantine zitten die elk een tientje uitgeven, loop je al vierhonderd euro mis.”

Liessel heeft afgelopen weekend alle wedstrijden kunnen spelen. ,,We hebben het geluk dat we aan de Hazeldonk kunnen trainen. Daardoor krijgen onze velden rust. Wat ik niet snap is dat de competitie zo laat begint, pas eind september. Speel die bekerwedstrijden op woensdag, dan win je enkele weken en ben je in de winterstop een stuk verder.”

De KNVB voorziet geen problemen: ,,Het seizoen duurt nog enkele maanden waardoor de competitie uitspelen over het algemeen niet in gevaar lijkt te komen”.

,,We hebben het paasweekend achter de hand, het is vaker gebeurd dat er dan een dubbelprogramma wordt afgewerkt”, klinkt ook bestuurslid Willy van Hout van De Bocht’80 optimistisch. Toch moet de voetbalclub uit Oirschot zijn leden regelmatig teleurstellen. ,,Wij liggen in een natuurgebied. Onder het veld zit dertig tot veertig centimeter aan zwarte grond. De laag daar onder is zo hard als beton. Je moet het zien als een bak die vol water zit. Dat zakt niet weg”, legt Van Hout uit.

Drainage aanpakken

,,Wij gelasten het eerder af dan gemiddeld, anders gaat het veld helemaal naar de klote.” Er moet wel iets gebeuren, zegt Van Hout. ,,We hebben besloten de drainage aan te gaan pakken, om de KNVB gerust te stellen. Want het lijkt of je een moord hebt gepleegd als je een wedstrijd schrapt. Ons trainingsveld is wel helemaal gedraineerd, maar voldoet niet aan de maten.”

,,Bij ons is het ook een drama, gisteren zijn weer alle trainingen afgelast”, meldt voorzitter Eric van Gils van EMK uit Nuenen. ,,Gelukkig konden we een inhaalwedstrijd spelen bij RKSV Nuenen. We zijn bezig met een hybride veld (combinatie kunstgras/echt gras), dat komt ook hoger te liggen. Het had eigenlijk al klaar moeten zijn. Noodgedwongen gaan de voetballers naar binnen: ,,We hebben tegen alle elftallen gezegd: ‘Probeer in een zaaltje te trainen’.”

De verhoudingen van het aantal gespeelde wedstrijden binnen competities zijn erg scheef geworden, aldus ASV-voorzitter Van Asten. ,,We zijn al jaren met de gemeente aan het soebatten over kunstgras. Gezien de klimaatverandering zal het vaker zo nat worden.”

Artikel Eindhovens Dagblad, zaterdag 2 maart 2024 ©