Proeftuin voor nieuwe spelregels

Geplaatst op: woensdag 19 september 2018 om 21:15.

Op het WK in Rusland is onderzoek gedaan naar oorzaken van de vertragende factoren in voetbalwedstrijden. Daaruit is gebleken dat uitballen, vrije trappen en ingooien de belangrijkste aanleidingen vormen voor traagheid in het spel. Met als gevolg dat er zestig minuten zuivere speeltijd overbleven per wedstrijd.

Je kunt daarvan zeggen: hoort bij het voetbal, zorgt voor een zekere spanning en zo doen we dat nu eenmaal. Het is in mijn ogen irritant tijdrekken. Van een aantal onderdelen in het voetbal mag je je bovendien afvragen waarom ze er ooit in terecht zijn gekomen. Want de gele kaart wordt eigenlijk niet serieus genomen en de inworp blijft een ongemakkelijk ding. Alsof je met twee handen in je nek (en voeten op de grond) een pannenkoek in het veld moet werpen. Ik ben daarom blij met de initiatieven van Gijs de Jong, onze secretarisgeneraal, die innovatie en spelregelvernieuwing in zijn portefeuille heeft. Hij knoopt banden aan met mensen in het binnen- en buitenland om te kijken welke mogelijkheden we kunnen creëren om het voetbal sneller, attractiever en eerlijker te maken. Zo kwam Gijs ook in contact met voetballiefhebbers uit de duin- en bollenstreek. Zij organiseerden vorig jaar een wedstrijd met aangepaste spelregels (FC Lisse tegen Quickboys in de Avant Garde Cup 2.0). Dankzij de positieve resultaten wilden deze initiatiefnemers een grootschaliger experiment starten, een proeftuin voor de toekomst van ons voetbal. Het liefst samen met de KNVB.

Daarom gaat vanaf 2 oktober de Future Rules Football League van start. Het betreft een innovatieve, officieuze competitie waaraan tien topamateurclubs uit de duin- en bollenstreek meedoen, waaronder ARC, FC Lisse, Westlandia, Katwijk, Quick Boys, VVSB, Rijnsburgs Boys, Alphense Boys, AFC en de Koninklijke HFC. Hun reserveteams Onder 23 spelen straks in zeven rondes, eens per maand, vijf wedstrijden, waarbij in elke speelronde één wedstrijd op de KNVB Campus in Zeist wordt gehouden. Dat doen ze met drie nieuwe regels:

1. Self-pass
Spelers mogen bij een vrije trap zelf beslissen wat ze doen, dribbelen, schieten of passen.

2. Intrap
In plaats van de ingooi mag een bal worden ingedribbeld of geschoten.

3. Tijdstraffen
Geel betekent vijf minuten eruit, rood betekent vijf minuten straf en een verplichte wissel.

De laatstgenoemde maatregel wordt overigens al gehanteerd in de B-categorie van het amateurvoetbal en werd na de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuijzen ingevoerd. Inmiddels heeft onderzoek uitgewezen dat het aanpassen van spelregels, waaronder de tijdstraf, een enorm positief effect heeft op spelers.

Wie wil zien hoe het in de praktijk werkt, kan de wedstrijden van Future Rules Football League bekijken op VoetbalTV. We zijn benieuwd wat voetbalminnend Nederland ervan vindt. Kritiek mag. Maar we horen het ook graag als je het een verbetering vindt. Bovendien zijn we benieuwd naar suggesties voor andere spelregels en mocht jouw club, of team, mee willen doen aan experimenten, meld je dan aan bij onze verenigingsadviseurs.

Stel dat de testcompetitie meer snelheid, aanvallen en kansen oplevert, dan zullen we alle bevindingen overdragen aan de IFAB (Internationale spelregelbond) en hopen dat we op korte termijn de eerste officiële wedstrijden kunnen spelen.

Ik kijk er naar uit.

Column Jan Dirk van der Zee, directeur Amateurvoetbal KNVB