Reactie amateurvoetbal op coronamaatregelen

Geplaatst op: dinsdag 29 september 2020 om 17:10.

Het kabinet heeft maandagavond nieuwe ingrijpende maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Deze maatregelen treffen de samenleving en ook het amateurvoetbal hard. De komende drie weken mag bij geen enkel (sport)evenement nog publiek aanwezig zijn en zijn de kantines dicht.

Het belangrijkste is dat er gesport kan blijven worden, voor de sport, voor de clubs en voor de spelers. Het is namelijk veilig en verantwoord om te voetballen. Dat vindt niet alleen de KNVB, dat vinden NOC*NSF en alle sportbonden in Nederland. Bewegen is gezond en belangrijk in deze tijd. Alle competities, veld- en zaalvoetbal, blijven dan ook de komende drie weken doorgaan volgens het huidige speelschema.

Er liggen gedegen protocollen die verantwoorde sportbeoefening mogelijk maken en houden. Dat heeft de afgelopen periode ook aangetoond. De belangenverenigingen van de Tweede en Derde Divisie (CVTD), het Centraal Orgaan Hoofdklassen (COH) en de Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen (BAV) onderschrijven het belang van het blijven voetballen.

“Dat deze nieuwe maatregelen, ondanks complimenten van de minister-president aan de sport, zijn genomen, is een enorm zware klap voor alle verenigingen en de vrijwilligers die keihard werken om een veilige situatie voor haar leden te creëren”, reageert Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB.

“We zijn blij dat we kunnen blijven voetballen, maar dit heeft wel enorme financiële consequenties voor de clubs en doet het verenigingsleven onwijs veel pijn. We ontkomen helaas niet aan deze maatregelen. We gaan ervan uit dat als iedereen zich aan de nieuwe maatregelen houdt, de sportparken en kantines over drie weken weer veilig open kunnen gaan voor publiek.”

Overleg

Het wegvallen van inkomsten uit publiek en kantines zullen sportverenigingen veelal niet zonder verlies kunnen opvangen. We gaan daarom samen met NOC*NSF snel met de overheid in gesprek over de benodigde compensatie voor onze verenigingen. We gaan in dat overleg na of het derde steunpakket voldoende zal zijn voor de sportwereld, of dat er extra steun nodig is voor verenigingen.

Het is logisch dat deze nieuwe overheidsmaatregelen veel vragen oproepen. Er wordt hard gewerkt aan het verduidelijken van alle maatregelen voor het voetbal. Morgen ontvangen clubs hierover meer gedetailleerde informatie.

De maatregelen van het kabinet gelden vooralsnog tot en met dinsdag 20 oktober.