‘Rekening houden met belastbaarheid spelers’

Geplaatst op: zaterdag 2 januari 2021 om 11:30.

Het wordt een kwestie van kiezen voor de KNVB: op welke manier worden de competities in het amateurvoetbal weer opgestart en gaat dat überhaupt gebeuren. Drie trainers uit de regio Eindhoven vertellen over hun voorkeuren. En over hoe ze hun spelers fit proberen te houden.

Er zijn voor de KNVB nog maar twee mogelijkheden over. Waar de voetbalbond eerst nog vier opties aan de clubs voorlegde, heeft de tijd en realiteit de KNVB ingehaald waardoor – als de competities al hervat worden – nog twee scenario’s overblijven.

Of er wordt gekozen om enkel de eerste seizoenshelft uit te spelen, waardoor clubs, afhankelijk van het aantal al gespeelde duels, nog tien tot dertien wedstrijden te spelen hebben. Of de competities worden in tweeën gedeeld, waardoor poules van zeven clubs ontstaan en er nog twaalf wedstrijden gespeeld kunnen worden.

,,Als het al realistisch is om in maart verder te gaan, is voor mij de meest reële optie om de eerste seizoenshelft uit te spelen”, zegt Stephan Wijlaars, coach van derdeklasser PSV/av. ,,Op die manier krijg je geen gedoe over de zwaarte van de poule-indeling, alleen heb je dan wel de situatie dat de ene club minder wedstrijden speelt dan een andere.”

Strava-challenges

Tot nu toe heeft de trainer er alles aan gedaan om zijn spelers fit te houden. ,,Daar zijn we continu mee bezig geweest. Buiten trainen in de vormen die konden hebben we challenges op de app Strava gehouden met hardloopwedstrijdjes, maar ook een quiz en FIFA-toernooi op afstand, om toch met elkaar in contact te blijven.”

De selectie van de amateurs van PSV houdt nu winterstop. ,,We nemen twee weken echt onze rust en pakken dan het programma weer op. Als er een herstart van de competities komt, moet dat wel verantwoord zijn, met een opbouw van minstens zes weken. De belastbaarheid van spelers is natuurlijk iets om goed rekening mee te houden.”

Die belastbaarheid is precies de reden waarom Pierre van den Eeden een hervatting van de competities niet meer ziet zitten. ,,Voor mij hoeft het dit seizoen niet meer”, zegt de trainer van eersteklasser Geldrop. ,,Kijk maar wat er gebeurt in het betaald voetbal, met blessures. Vanaf maart vorig jaar zijn we maar een paar maanden volop bezig geweest. Ik zou voorstellen om er voor dit seizoen mee te stoppen en dan vanaf maart of april een goede aanloop naar volgend seizoen te nemen, ook met vriendschappelijke wedstrijden. Anders ben ik bang voor heel veel blessures. Spelers hebben een gedegen voorbereiding nodig, al hebben wij natuurlijk ook in groepjes van vier doorgetraind.”

,,Als het toch moet zou ik opteren voor een competitie in twee poules, maar alleen als het met publiek is”, zegt Van den Eeden. ,,We hebben wedstrijden gespeeld waarbij we om 12.30 uur op een leeg sportpark aankwamen en om 16.30 uur weer naar huis gingen. Daar is amateurvoetbal niet voor bedoeld.”

Sociale functie

Daar is Guillaume van Wilgen, trainer van vierdeklasser Riethoven, het hartgrondig mee eens. ,,Zonder publiek is het gewoon niet leuk. Amateurvoetbal doe je voor je plezier, al is iedereen op zijn niveau fanatiek. Maar je moet niet voorbijgaan aan de sociale functie van clubs. Mijn voetbalhart zegt dat we zo snel als mogelijk weer moeten beginnen, maar de gezondheid staat voorop en daar moeten we niet mee soebatten.”

,,Op het moment dat er weer wedstrijden gespeeld kunnen worden moet je dat of goed doen, of niet. Uit het oogpunt van spanning is het scenario met poules een leuke opzet. Bij de andere optie spelen clubs al snel nergens meer om. En als de poules op afstand ingedeeld worden, krijgen we fantastische derby’s die hopelijk met publiek afgewerkt kunnen worden.”

,,In de periode dat het mocht hebben we in groepjes van vier doorgetraind en was er een hoge opkomst, jammer genoeg werd dat teruggeschroefd naar twee. Voor de feestdagen heb ik de selectie voorgehouden om zelf te zorgen dat ze fit blijven. Niet alleen voor het voetbal, maar ook voor zichzelf. Dan maakt het me niet uit of ze gaan hardlopen, tennissen of mountainbiken, net wat ze zelf leuk vinden.”

Artikel Eindhovens Dagblad 2 januari 2021 ©