Rob Penders: gevormd op een Nuenens trapveldje

Geplaatst op: maandag 9 augustus 2021 om 12:45.

Begonnen op een trapveldje in Nuenen, uitgegroeid tot clubicoon van NAC en vrijdagavond barst de trainersloopbaan van Rob Penders (45) écht los. De nieuwe hoofdcoach van FC Eindhoven, leergierig van aard, start de competitie tegen FC Volendam.

Rob Penders leerde lopen in Eindhoven en voetballen in Nuenen. Drie jaar woonde hij in het dorp, van zijn zevende tot zijn tiende. Recent namen zijn drie kinderen plaats op de achterbank voor een rondrit, langs plekken die in zijn herinnering groter waren dan in realiteit. Zoals zijn ouderlijk huis in het Waterhoenhof, de basisschool, natuurlijk het lokale trapveldje en ook voetbalclub EMK. Penders strikte zijn eerste voetbalschoenveters als zevenjarige, gehuld in het geelzwart van EMK. ,,Toen ons gezin naar Roosendaal verhuisde, lagen we met de E1 op koers voor de titel. Mijn vader bracht me nog wekenlang naar Nuenen, op en neer. Ik wilde per se afmaken waar ik aan was begonnen, ik wilde die titel winnen.”

Op en neer naar Nuenen

Penders strikte zijn eerste voetbalschoenveters als zevenjarige, gehuld in het geelzwart van EMK. ,,Toen ons gezin naar Roosendaal verhuisde, lagen we met de E1 op koers voor de titel. Mijn vader bracht me nog wekenlang naar Nuenen, op en neer. Ik wilde per se afmaken waar ik aan was begonnen, ik wilde die titel winnen.” Of die gedrevenheid tekenend is? ,,Misschien wel, ja. Ik stond vroeger op het voetbalveldje ook niet bekend om mijn scharen, was in de jeugd nooit hét talent. Ik heb er echt voor moeten vechten, nooit opgegeven. Als ik iets aan mijn kinderen zou meegeven, is dat het: nooit opgeven.”

Die instelling bracht Penders een rijke profcarrière, die hem verder vormde als mens en ook tot de trainer die hij vandaag de dag is. Hij brak door bij RBC Roosendaal onder trainer Jan Poortvliet (1994-2000) en werd een onomstreden stopper en clubicoon bij NAC (2000-2011). Hoge klasseringen in de eredivisie, Europese wedstrijden, en onderweg leerde hij veel van trainers als Henk ten Cate en Ton Lokhoff. Ook later als assistent-trainer in Breda (2014-2019) stelde de geboren aanvoerder zich leergierig op. ,,Ik heb niet de illusie dat ik de wijsheid in pacht heb. Er zijn heel veel specialisten op allerlei gebieden. Het zou stom zijn niet van hen te leren en maar te denken: ik ben profvoetballer geweest, dus ik weet het allemaal wel.”

Profclub in de steigers

Penders kreeg deze zomer van FC Eindhoven waar hij al langere tijd naar verlangde: een kans als hoofdtrainer in het betaald voetbal. Eenvoudig is de klus allerminst, weet ook hij. FCE is een profclub in de steigers en de nieuwe trainer wordt geacht voor een professionaliseringsslag te zorgen, zowel binnen als buiten de krijtlijnen. ,,Ik ga proberen mijn manier van werken in de club te krijgen, om voor een extra stap richting een topsportmentaliteit te zorgen. Eindhoven is ambitieus en wil stapsgewijs vooruit. Daar hoort bij dat je een betere organisatie krijgt, met meer structuur in het werken, bijvoorbeeld in het medische, in de trainingen, de scouting, het gebruik van data, et cetera. Het is een proces dat tijd nodig heeft en belangrijk is voor de toekomst.”

Nog geen doelstelling

Een sportieve doelstelling wordt dit jaar niet gecommuniceerd door FC Eindhoven. ,,We weten waar we als club heen willen, nog niet precies waar we nu als ploeg staan. Ik hoop op begrip vanuit de fans, maar het is topsport, dus je mag afgerekend worden op de resultaten. Ik ben in ieder geval verantwoordelijk, vanaf de eerste wedstrijd.” Grijzer haar, maar in woord en denken nog altijd die verdedigingsleider van weleer. Vanavond start zijn FC Eindhoven-hoofdstuk écht, thuis tegen FC Volendam. ,,Ik ben dolblij dat het begint, dolblij hier te zijn, en het verleden heeft ook uitgewezen dat ik niet zomaar ergens vertrek. Ik ben honkvast, maar wel altijd met de wil om me te verbeteren.”

Artikel Eindhovens Dagblad vrijdag 6 augustus 2021 ©