“Soms vraag ik me af wat we aan het doen zijn’

Geplaatst op: zaterdag 12 maart 2022 om 16:15.

De Nuenense vierdeklasser EMK staat onderaan en moet ondanks een spelerstekort degradatie zien af te wenden. Trainer en clubman Ronnie Jansen probeert de boel bij elkaar te houden.

Drie gelijkspelletjes, is na elf duels de oogst voor EMK, dat hekkensluiter is in de vierde klasse F. Dat de ploeg van trainer Ronnie Jansen (40) dit seizoen nog geen wedstrijd wist te winnen, is niet alleen een kwestie van kwaliteit. Ook als het om kwantiteit gaat, heeft Jansen de nodige problemen.

,,Toen de oude garde een aantal jaar geleden stopte, moest er een nieuw team geformeerd worden. Dat is met horten en stoten gegaan”, zegt Jansen, die zelf twintig seizoenen in EMK 1 speelde. ,,Dit seizoen begonnen we met 21 man en uiteindelijk waren er daar tegen DVS nog 11 van over. Iemand stopte door privé-omstandigheden, een ander ligt er door een knieoperatie een jaar uit en twee spelers die met andere teams mee moesten gaven er de brui aan.”

De krappe selectie wordt aangevuld met jeugdspelers en spelers van andere elftallen. ,,We willen het seizoen zo goed mogelijk uitspelen, want terugtrekken is geen goede optie. De bedoeling is dat we nu aanvulling krijgen vanuit het derde elftal, met ervaren jongens zoals Rainer van Bergen”, zegt de trainer.

Zijn profielfoto op WhatsApp is nog altijd een afbeelding van Jansen zelf met Ruud Bijsterveld, de spits die in 2015 verongelukte tijdens het kampioensfeest van EMK, dat naar de derde klasse promoveerde. ,,Die heb ik toen ingesteld en die gaat er ook niet meer vanaf”, zegt Jansen. ,,Dat was een hechte vriendengroep, die al lang samenspeelde. Dat paste perfect en was een topjaar.”

EMK hield het twee jaar vol in de derde klasse. ,,Dat was vergeleken met nu echt een ander verhaal”, zegt Jansen, die in 2019 hoofdtrainer werd na eerst assistent van Tom Vroomen te zijn geweest. ,,Nu zijn er soms momenten dat ik me afvraag wat we eigenlijk aan het doen zijn. Op trainingen met acht man kun je op tactisch gebied niks brengen, dan gaat het er alleen om de jongens fit te houden.”

Buiten een gebrek aan spelers laat ook de sportieve situatie te wensen over. De ploeg staat stijf onderaan en morgen moet EMK op bezoek bij koploper Avesteyn. ,,Makkie”, grapt Jansen, die weigert bij voorbaat de handdoek te gooien. ,,Je weet nooit wat er kan gebeuren en de verschillen zijn niet zo groot. Als we twee keer winnen, staan we er weer bij. We blijven voor het maximale gaan, al draait het meer om sfeer en motivatie binnen de groep te houden dan om presteren.”

Degraderen noemt Jansen ‘geen ramp’. ,,We willen EMK op de been houden en volgend seizoen met de huidige Onder 19 een nieuw team beginnen, aangevuld met een aantal ervaren jongens van buiten EMK.” Zelf gaat Jansen sowieso nog een jaar door. ,,Ik ben nu 3,5 jaar trainer, waarvan 2 jaar corona en nu zo’n seizoen, waardoor ik nog niet fatsoenlijk heb kunnen werken. Dat moet er echt nog van komen.”

De coach maakte toen de nood aan de man kwam ook nog zijn rentree als speler. ,,Ik moest een paar keer invallen, maar breng nog liever iemand van vijftien dan mezelf. Al gaat het op ervaring nog wel een half uurtje.”

Artikel Eindhovens Dagblad zaterdag 12 maart 2022 ©