Sportclubs moeten nog wachten op ledverlichting

Geplaatst op: zaterdag 9 maart 2024 om 14:00.

Zes sportverenigingen in de gemeente Nuenen krijgen niet in de zomer maar pas komende winter nieuwe, energiezuinige verlichting op hun velden. Dat is wel nog altijd zo’n anderhalf jaar eerder dan oorspronkelijk de bedoeling was.

De vertraging is opgelopen omdat de gemeente bij nader inzien de klus Europees moest aanbesteden. Dat kost meer tijd dan wanneer de gemeente een aannemer in eigen land zoekt. Daarnaast kampt de gemeente met personeelsgebrek, wat ook niet helpt in snelle afhandeling van projecten.

Een jaar geleden besloot de gemeenteraad om bij zes sportclubs de veldverlichting versneld te vervangen door energiezuinige ledlampen. De gestegen energiekosten waren aanleiding om de werkzaamheden niet pas vanaf 2026 uit te voeren. Intussen blijkt het niet haalbaar om alle lampen deze zomer te vervangen, zoals de bedoeling was. Dat schrijven burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad. Het wordt dus komende winter, wat nog altijd eerder is dan aanvankelijk gepland.

Ledverlichting kan voor clubs een energiebesparing opleveren van 25 tot 50 procent. Dat voordeel is direct voor de verenigingen zelf, omdat zij de stroomrekening betalen. Het gaat om voetbalclubs RKGSV in Gerwen, RKVV in Nederwetten en RKSV en EMK in Nuenen. In Nuenen krijgen ook korfbalclub NKV en de hockeyers van HCN zuiniger verlichting rondom hun training- en wedstrijdvelden.

Nuenen trekt een half miljoen euro uit voor 91 nieuwe armaturen.

Artikel Eindhovens Dagblad, zaterdag 9 maart 2024 ©