Supporters én ouders niet welkom in sportkantine

Geplaatst op: maandag 15 november 2021 om 20:25.

Supporters van amateurclubs mogen niet vanuit de kantine naar wedstrijden kijken. Veel clubs meenden na de nieuwste coronamaatregelen dat dat wél was toegestaan, omdat publiek bij wedstrijden verboden is maar de kantine open mag blijven.

Dat is een misvatting, aldus de KNVB. ,,Op het sportpark mogen alleen mensen komen die een functie hebben, alleen voor hen is de kantine geopend,” geeft een woordvoerder van de voetbalbond aan. Dus een team op het veld laten spelen waar je vanuit de kantine het beste zicht op hebt en dan mensen massaal binnenlaten, is niet de bedoeling. Clubs die deze ‘gasten’ allen tot functionaris bestempelen, moeten het desgevraagd wel kunnen aantonen.

De boodschap van de demissionaire regering vrijdag was hard: ,,Alle sport kan in principe doorgaan, maar er gaat wel een verbod gelden voor publiek bij wedstrijden en trainingen, binnen en buiten, in de professionele sport en amateursport.” Verenigingen balen van dat besluit maar zagen ook kansen omdat de kantine (horeca) wel open mocht blijven. Het leek een ideale alternatieve manier om supporters toch vertier te bieden én om de broodnodige inkomsten te genereren. Een maas in de wet, zo dachten veel bestuurders, maar wel een vreemde waarbij samenscholing binnen immers wel zou kunnen waar dat in de buitenlucht niet mag.

Voor ouders van de jongste spelersjeugd wordt gedeeltelijk een uitzondering gemaakt om op het sportpark te komen. ,,Het kan zijn dat die spelertjes hulp nodig hebben bij het aankleden, dan mag één ouder op vertoon van het coronatoegangsbewijs het kleedlokaal in. Maar zodra de wedstrijd begint moeten ze het sportpark verlaten,” legt de KNVB-woordvoerder de nieuwe maatregelen uit.

Ouders die naar uitwedstrijden moeten rijden hebben dan weer wél toegang tot het sportpark aangezien ze een functie hebben. Maar voor de overgrote groep supporters wordt het de komende weken dus afzien of ze moeten de wedstrijd achter de toegangspoort kunnen volgen.