Takkeweer

Geplaatst op: vrijdag 15 maart 2019 om 08:15.

Op papier was het vorige week maar een treurig voetbalweekend. De lijst met afgelaste wedstrijden was bijna langer dan het rijtje met uitslagen afgelopen zondag. En van dat laatste rijtje werd een groot deel halverwege de eerste helft alsnog gestaakt. Waar nog wel gevoetbald werd, kregen de paar toeschouwers die bereid waren het takkeweer te trotseren veelal ouderwetse potjes hotseknotsbegoniavoetbal voorgeschoteld.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik op dit soort dagen altijd goed was in het verzinnen van smoesjes om niet langs de lijn te hoeven staan en naar 22 rondrennende mannen op een onbespeelbaar veld te kijken. Maar als speler is het anders. Hoe slechter het weer, hoe meer de mentaliteit van een ploeg de doorslag geeft op het veld. Zeker in het amateurvoetbal.

En aangezien ik het als aanvaller nu niet bepaald van m’n fluwelen passjes en flitsende passeerbewegingen moest hebben, leefde ik altijd op zodra regen en storm de kop op staken.

Naast het wegnemen van de kans op competitievervalsing en het zorgen voor een mogelijkheid om het hele jaar door te blijven trainen, is dit dus nog een extra reden om te streven naar een mooi kunstgrasveld op elk sportpark. Want hotseknotsbegoniavoetbal mag dan oerlelijk zijn om naar te kijken, slechte wedstrijden bij slecht weer vormen wel de beste mogelijkheid voor mindere spelers met een echte winnaarsmentaliteit om voor één keer het verschil te maken.

Column Mattijs Smit in het Eindhovens Dagblad 15 maart 2019 ©