Vandaag valt besluit over nieuwe Nuenense weg

Geplaatst op: donderdag 10 december 2020 om 10:00.

Een belangrijke dag voor Nuenen: vandaag wordt besloten hoe de weg vanuit nieuwbouwwijk Nuenen-West gaat lopen, en dus wie hem in de achter- of voortuin krijgt.

Inwoners van Nuenen roeren zich al maanden over de weg die nieuwbouwwijk Nuenen-West moet ontsluiten. Het onderwerp roept veel emoties op. Niet gek, want wie nu rustig woont, kan straks verkeersdrukte voor de deur krijgen.

Dat de weg juist nu tot zoveel emoties leidt, is opmerkelijk. Al in 2008 koos de gemeente hiervoor. Bewoners van Nuenen-West zouden in de toekomst over het Wettenseind naar de Geldropsedijk in Nuenen-Zuid rijden. De Opwettenseweg zou op termijn worden afgesloten als doorgaande weg, vanwege de verkeersveiligheid.

Huizenbouwer BPD tekende op basis van deze routes een nieuwe wijk. De provincie hielp mee met het ontwerp van een park rondom de Dommel naast de wijk. En Eindhoven was tevreden: Nuenen bouwde huizen voor de groeiende stad. Annexatie was niet meer nodig, Nuenen was opgelucht.

De bouwcrisis vertraagde Nuenen-West en menigeen vergat dat verkeersdrukte ooit nog een probleem kon worden. Tot 2019. De gemeenteraad (in een andere samenstelling dan in 2008) keek naar het plan en zei: we willen de Opwettenseweg tóch niet afsluiten. En ook geen extra verkeer over het Wettenseind. Waarom moet Nuenen-Zuid hinder ondervinden vanuit een nieuwbouwwijk voor Eindhoven?

Dat kon beslist anders. Zowel burgers als raadsleden kwamen met alternatieve routes. Probleem daarbij: ze pasten niet binnen de afspraken van 2008, aldus wethouder Caroline van Brakel.

Als de weg opnieuw getekend zou worden, kon de woningbouw in Nuenen-West stilvallen en dat zou de gemeente miljoenen kosten, aldus Van Brakel. De actiegroepen uit Nuenen-Zuid en rondom Wettenseind geloofden dat niet. Gaandeweg werd de discussie emotioneler, Nuenen-Zuid liep weg uit overleg met de gemeente en hield een protestmars. Bewoners aan de Opwettenseweg voerden gisteren nog actie voor afsluiting.

Vanavond beslist de gemeenteraad. Opnieuw hebben partijen alternatieve routes bedacht, zowel met een open als afgesloten Opwettenseweg én varianten die het Wettenseind ontzien. Welke het wordt, zal tot het laatste moment spannend blijven.

Artikel Eindhovens Dagblad 10 december 2020 ©