Verenigingen Nuenen krijgen geen hogere huur

Geplaatst op: donderdag 3 februari 2022 om 17:25.

Verenigingen in Nuenen hoeven zich geen zorgen te maken dat zij te maken krijgen met flink hogere huren. Wethouder Joep Pernot neemt hierover verwarring weg.

Dat was hard nodig, want na tal van verenigingen maakten ook alle politieke partijen zich gisteravond grote zorgen over hun voortbestaan. De gemeente wil de regels rond huur, onderhoud en gebruik van dorpshuizen, scholen en sportvoorzieningen gelijk te trekken. Dit nieuwe accommodatiebeleid moet leiden tot een gelijke, dus eerlijke behandeling van alle huurders.

In een schets voor die nieuwe regels stond te lezen dat de gemeente ‘kostendekkende’ en ‘marktconforme’ huren gaat berekenen in de toekomst. Clubs die hierdoor in de problemen komen, kunnen aanspraak maken op tijdelijke (extra) subsidie. Maar hoe de nieuwe huur berekend wordt en hoe lang er een aanvulling beschikbaar is, werd niet duidelijk.
Gevolg: onrust bij verenigingen en zorgen bij alle politieke partijen. Wethouder Joep Pernot (GroenLinks) zei gisteravond dat dat nergens voor nodig is. Clubs kunnen in de toekomst weliswaar te maken krijgen met een hogere huur op papier, maar dat wil niet zeggen dat zij die ook volledig moeten betalen.

‘Marktconform betekent vergelijkbaar met andere gemeenten’

Bovendien betekent ‘marktconform’ volgens Pernot niet ‘commercieel’, maar ‘vergelijkbaar met tarieven die andere gemeenten hanteren voor het gebruik van maatschappelijke gebouwen’. „U leest nergens dat wij huren gaan verhogen”, zei Pernot. „Wel gaan we voortaan objectief berekenen wat een kostendekkende huur zou moeten zijn. Daarmee hebben we een eerlijk rekenmodel voor alle onderkomens.” Die rekenmodellen zijn mogelijk over een half jaar bekend – eerder beloofde de wethouder dit al eind vorig jaar te kunnen zeggen.

Veel partijen vinden dat de wethouder onnodig geld gaat rondpompen, door enerzijds huren eventueel te verhogen en anderzijds subsidie te verlenen om een mogelijke verhoging te compenseren. Ook dat begreep de politiek verkeerd, aldus Pernot. „We maken nu alleen transparant hoe alle geldstromen lopen, bij alle accommodaties volgens dezelfde regels. Uiteindelijk is de gemeente niet meer geld kwijt dan nu.”

‘Frappant dat we het anders lezen’

Kortom, in de praktijk gaat er voor verenigingen weinig veranderen, benadrukte Pernot. Dat stelde de politieke partijen gerust, maar de verwarring was niet op slag verdwenen. „Het is toch frappant dat wij de nota allemaal anders lezen dan u het bedoelt”, merkte burgercommissielid Marcel van Roosmalen (VVD) op.

Wethouder Pernot vermoedde dat de verwarring ontstond doordat zijn plan op dit moment nog ‘in een abstracte fase’ verkeert. „Nu leggen we uitgangspunten vast, later volgt de concrete uitwerking.”

Artikel Eindhovens Dagblad, 3 februari 2022 ©