Verkeer verdeelt Nuenen

Geplaatst op: woensdag 25 november 2020 om 12:15.

Het blijft soebatten over de verkeersontsluiting van Nuenen-West. De gemeenteraad wil nog altijd de Opwettenseweg openhouden. En vreest voor overlast in Nuenen-Zuid. Een besluit is uitgesteld.

Veel Nuenenaren hoopten gisteravond eindelijk te horen hoe verkeer van en naar nieuwbouwwijk Nuenen-West gaat rijden. De gemeenteraad boog zich over het plan dat wethouder Caroline van Brakel (CDA) hiervoor heeft. Liefst twaalf burgers woonden namens duizenden anderen de urenlange digitale vergadering bij. Zij spraken uiteenlopende zorgen uit.

Van Brakel wil, zoals in 2008 is bepaald, een weg aanleggen over het Wettenseind, zodat verkeer via de Geldropsedijk naar de N270 kan rijden. Zaterdag vond een protestmars plaats tegen dit plan. Ook wil Van Brakel de Opwettenseweg afsluiten voor doorgaand verkeer, zoals ook al in 2008 is bepaald.

Dat laatste, dat wil de gemeenteraad in elk geval absoluut niet. Zij wil de Opwettenseweg openhouden. Als het Wettenseind straks de enige ontsluiting is voor Nuenen-West, dan krijgt Nuenen-Zuid onevenredig veel nieuw verkeer te verstouwen, vindt zij. Het merendeel van de insprekende burgers is het daarmee eens, op enkele aanwonenden van de Opwettenseweg na.

Volgens Van Brakel is het openhouden van de Opwettenseweg juridisch onmogelijk. De afspraken daarover zijn in 2008 gemaakt met de bouwer van de wijk, projectontwikkelaar BPD. En die houdt daaraan vast. Ook vreest Van Brakel dat de provincie en buurgemeente Eindhoven hier niet op zitten te wachten.

De gemeenteraad pikt dit niet: zij vinden dat een te makkelijk excuus. Eind 2019 besloot de volledige gemeenteraad dat de Opwettenseweg open moest blijven.

De hoofdvraag: komt er een nieuwe weg over het Wettenseind, blijft ook onbeantwoord. Alleen PvdA, GroenLinks en het CDA vinden dit een goede oplossing. Zij vormen geen meerderheid. Toch hebben zij, net als de andere politieke partijen nog heel veel vragen. Zoals: is het Wettenseind breed genoeg? Blijft het sportpark toegankelijk? Blijft de Geldropsedijk veilig? Gaan de busbanen naar de N270 open? Of rijdt straks al het verkeer vanaf de Geldropsedijk via sluiproutes door Eeneind?

Wethouder Van Brakel heeft geen antwoorden. “Dat moeten we later nog invullen. We werken van grof naar fijn.” Dat vindt de politiek riskant. “Je kunt niet om de onrust in de wijken heen”, aldus Bertje van Stiphout (D66). “We willen eerst antwoorden voordat we een besluit nemen.”

Het is onduidelijk of dat nog dit jaar valt. Er is haast: zonder besluit in december valt de bouw in Nuenen-West stil. En dat kost geld.

Artikel Eindhovens Dagblad 25 november 2020 ©