Voetbalhoop in bange dagen: de Regiocup

Geplaatst op: zaterdag 10 april 2021 om 13:30.

Na lange tijd zonder amateurvoetbal liggen er voor de Brabantse clubs eindelijk weer wedstrijden in het verschiet. Geen hervatting van de competitie, maar een door de KNVB op maat gemaakt toernooisysteem. Vijf vragen over de Regiocup.

1. Waarom de Regiocup?

Op 24 februari nam de KNVB het onvermijdelijke besluit om de amateurvoetbalcompetities definitief stop te zetten dit seizoen. Met de Regiocup denkt de bond een goed alternatief in handen te hebben. ,,Het gaat ons erom dat teams weer lekker wedstrijden kunnen spelen”, aldus KNVB-woordvoerder Jaap Paulsen. ,,Met een professionele opzet en arbitrage denken wij de clubs hiermee goed te kunnen bedienen.”

2. Wat houdt de Regiocup in?

De Regiocup omvat kleine, regionale poules bestaande uit vier tot zes teams waarbij er ook gekeken wordt naar reisafstand. Alle senioren- en jeugdelftallen doen automatisch mee, tenzij ze zich hebben uitgeschreven. Van eventuele degradatie en promotie is echter geen sprake. ,,Het liefst zouden we zien dat teams met de fiets naar wedstrijden toe kunnen”, stelt Paulsen. ,,Dat zou het mooiste zijn.”

3. Worden teams die dicht bij elkaar liggen dan gewoon bij elkaar in de poule gezet?

Zeker niet, al geeft Paulsen toe dat er soms knap gepast en gemeten moet worden. ,,Het is ons uitgangspunt dat er hooguit één klasse verschil zit tussen de teams in de poule. Het is natuurlijk voor niemand leuk als het verschil in kwaliteit te groot is”, vertelt hij. ,,Hier en daar zullen we flink wat regionaal maatwerk moeten bieden, om de reisafstanden beperkt te houden. Soms ook op verzoek van verenigingen zelf.”

4. Komt de voorbereiding van het nieuwe seizoen niet in het geding?

Ook daar heeft de KNVB over nagedacht. ,,Zodra de omstandigheden het toelaten, willen we met de Regiocup beginnen”, aldus Paulsen. Op zijn vroegst is dat eind april. Het laatste weekend dat de KNVB uiterlijk wil starten met het toernooi is eind mei. ,,En dan wordt er ieder weekend tot 26/27 juni gespeeld.”

Hoeveel wedstrijden precies gespeeld kunnen worden, is dus nog onduidelijk.

5. Hoe zit het met spelers die ouder zijn dan 26?

Zoals alom bekend mogen sporters die ouder zijn dan 26 niet in teamverband trainen, en dus ook geen wedstrijden spelen. Dit kan problemen opleveren voor selecties, geeft Paulsen toe. ,,Er zijn hoe dan ook versoepelingen van de coronamaatregelen nodig.” Maar er gloort licht aan het einde van de tunnel volgens Paulsen. ,,Wij hebben goede hoop, want hoewel we nog even in een lockdown zitten, is er voor na april een rooskleuriger perspectief geschetst door het kabinet.”

Rooskleurig of niet, één ding is zeker. Voor 20 april zal er niet gespeeld worden in verband met huidige coronaregels. ,,We zullen het vooralsnog moeten afwachten”, concludeert Paulsen. ,,Iedereen weet dat wij niet over de versoepeling van de maatregelen gaan.”

De KNVB streefde ernaar om de indelingen voor de Regiocup op 9 april bekend te maken. Dat is verschoven naar 16 april.

Artikel Eindhovens Dagblad, zaterdag 10 april 2021 ©