“Wij kunnen het elke ploeg lastig maken”

Geplaatst op: donderdag 7 december 2023 om 11:15.

Een 5e Klasse staat vaak garant voor vele opmerkelijke en grote uitslagen en opvallende gebeurtenissen. Zo beschreef ik twee maanden terug nog het verhaal van Thijs Scheepers van de voetbalvereniging Sterksel. Deze keer is het Nuenense EMK van trainer Ronnie Jansen aan de beurt. EMK begon allerbelabberdst aan de competitie maar is zich de laatste weken behoorlijk aan het herstellen.
De 69 gespeelde wedstrijden tot nu toe in de 5e Klasse E leverde maar liefst 326 doelpunten op. Dat betekent gemiddeld bijna vijf doelpunten per wedstrijd. Je kunt het dan ook wel raden dat ik tijdens de livescore verreweg de meeste appjes mag ontvangen van verenigingen uit deze klasse.

Geloof me het is een dolle boel op zondagmiddag. De grootst genoteerde uitslag tot nu toe was de 16-0 van Woenselse Boys tegen de huidige nummer laatst Sterksel. Maar Sterksel verloor vaker met grote cijfers. Zo verloor het ook met 10-0 van Steensel, 10-1 van Riethoven, 8-0 van FC Cranendonck en 7-0 van Knegselse Boys en DOSKO’32. Het doelsaldo liegt er ook niet om; 7 om 68 en dat na tien wedstrijden. Een andere ploeg die het wel wat beter doet maar defensief, laten we het zomaar noemen,
ook behoorlijk kwetsbaar is is Tongelre. Het team begon goed aan de competitie met twee zeges maar wist in de laatste acht wedstrijden slechts twee keer te scoren en nog maar één keer te winnen. Tongelre verloor o.a. met 10-0 van FC Cranendonck, 9-0 afgelopen zondag van Waalre en 8-0 van DVS. Tongelre is na Sterksel ook de ploeg met de meeste tegendoelpunten. Sterksel wist tot nu toe dus nog maar zeven keer te scoren en Tongelre zes keer. Maar tegen wie scoorde ze deze doelpunten dan? Het antwoord is EMK. Sterksel scoorde vijf van de in totaal zeven doelpunten tegen EMK terwijl Tongelre er drie wist in te leggen tegen de Nuenense formatie. Beide ploegen wisten het duel ook winnend af te sluiten tegen EMK.

Je vraagt je dan waarschijnlijk ook af: waar staat EMK en hoe zit het dan met de tegendoelpunten? EMK begon eigenlijk nog eens niet slecht aan de competitie want na een kwartier spelen stond het op een 0-2 voorsprong bij Knegselse Boys. In de tweede helft en de daaropvolgende wedstrijden ging het echter helemaal mis. Bij Knegselse Boys kreeg het in de laatste vijfentwintig minuten vier goals tegen en verloor het met 4-2. Daarna ging het thuis onderuit tegen de huidige nummer tien Tongelre (1-3), met 5-1 onderuit tegen de huidige nummer laatst Sterksel en 4-5 tegen de nummer voorlaatst en de ploeg met de derde meeste tegendoelpunten DEES. Nee je kon gerust stellen dat het er allemaal niet goed uitzag voor de ploeg die twee jaar terug nog uitkwam in de 4e Klasse en zeven jaar terug nog uitkwam in de 3e Klasse! Met wedstrijden op het programma tegen eigenlijk alleen maar toppers hield men haar hart dan ook vast in Nuenen en bij EMK. Tegen DOSKO’32 (nr 2) werd er ook, overigens wel na
drie keer te hebben voorgestaan, direct met 7-3 verloren.

Vanaf begin november veranderde er echter iets. EMK verloor nog wel van Waalre (nr 6) maar hield Woenselse Boys (nr 9), Riethoven (nr 5) en koploper en periodewinnaar Steensel op een gelijkspel. Daarnaast wist het ook haar eerste overwinning te boeken tegen de huidige nummer drie DVS (1-0). Opvallend, zeer opvallend mag je wel zeggen. Ook zeker gelet op het aantal tegendoelpunten in die wedstrijden. Tegen de nummers veertien, dertien en tien kreeg het namelijk maar liefst dertien doelpunten tegen terwijl het maar twee doelpunten hoefde te incasseren tegen de nummers één, drie en vijf! Opvallend dus zou je zeggen maar dat ziet trainer Ronnie Jansen, die zelf ruim 500 wedstrijden voor het vaandelteam van EMK speelde en jarenlang aanvoerder was, anders.

Ronnie: “Het loopt inderdaad allemaal net anders dan verwacht. We hadden bij aanvang van het seizoen als doelstelling bovenin mee te doen en voor een periode te gaan. We hebben het in de eerste wedstrijden echter meteen enorm laten liggen. Vaak waren we niet de mindere van de tegenstander. Het kwam alleen wel regelmatig voor dat wanneer we een tegenslag kregen, de koppen naar beneden gingen en we in een heel kort tijdsbestek heel de wedstrijd weggegeven hebben. Maar nogmaals zoals ik al zei zijn we maar weinig wedstrijden echt kansloos geweest. Wel zijn we heel naïef geweest, we wilden graag aanvallen en vergaten dan de restverdediging. Hierdoor lag het veld bij balverlies helemaal open. Dit heeft ons in zeker 4 wedstrijden de das omgedaan. Ook hebben we een paar wedstrijden in het eerste half uur van de wedstrijd al
verloren. We besloten vervolgens een wat meer verdedigende manier van voetbal toe te passen. Dit kan zowel op onze eigen helft als op de helft van de tegenstander. Tegen DVS en Riethoven hebben we druk vooruit proberen te zetten. Tegen Steensel hebben we ervoor gekozen op eigen helft in te zakken. Dit omdat we veel spelers misten en dit me het verstandigst leek.” Hoe dan ook het leverde dus haar vruchten af. Vooral in haar laatste drie wedstrijden liet het team van Ronnie Jansen zien wat het in haar mars had. Tegen zowel Riethoven, DVS en Steensel nam het brutaal een 1-0 voorsprong. Tegen DVS hield het deze voorsprong vast en bij Riethoven en vooral koploper Steensel, de meest productieve ploeg in 5E, speelde EMK knap gelijk.

Vanwege het slechte begin is meedoen om titel logischerwijs een utopie maar gelet op het spel van de laatste weken kan er dit seizoen misschien toch nog wel iets in zitten. Momenteel bezet EMK in de 2e Periode, dat slechts twee wedstrijden onderweg is, een gedeelde tweede plaats. Wil het daadwerkelijk mee gaan doen om een periode dan zal er nu wel gewonnen moeten worden beginnend komende zondag thuis tegen de nummer elf De Weebosch dat in haar laatste vier wedstrijden wel driemaal wist te winnen. Ronnie: “Ik verwacht komende zondag tegen De Weebosch weer een lastige wedstrijd. We missen een behoorlijk aantal spelers door blessures. We zullen opnieuw een plan moeten maken om met de aanwezige spelers er zoveel mogelijk uit te halen. In deze klasse draait het niet om wie de meeste kwaliteit heeft, maar om welk team het hardst werkt voor resultaat. Ik merk dat het vertrouwen binnen de groep groeiende is, de jongens weten wat er gevraagd wordt en wat nodig is om resultaat te halen. Wanneer wij dit brengen kunnen we het elke ploeg in deze klasse lastig maken.”

Artikel van Peter Bussers, AmateurVoetbalEindhoven (AVE) ©