Zaalvoetbal wordt vanaf januari’24 ‘futsal’

Geplaatst op: dinsdag 23 januari 2024 om 20:45.

De term ‘zaalvoetbal’ binnen de KNVB is vanaf januari 2024 veranderd in ‘futsal’. Dit is besloten door het bestuur amateurvoetbal en heeft de steun van de top van het futsal in Nederland. Vanaf dit moment gaat de Eredivisie Zaalvoetbal verder als Eredivisie Futsal.

Futsal is de bekende internationale benaming voor zaalvoetbal, een samenvoeging van de woorden fútbol (voetbal) en sala (zaal), en wordt breed beschouwd als een verfijndere en meer gestructureerde variant van zaalvoetbal. Met 330.000 Nederlandse voetballers die wel eens in de zaal voetballen, is futsal de grootste indoor teamsport van Nederland.

Oranje Futsal

Het Nederlands zaalvoetbalteam gaat al sinds begin 2021 door het leven als Oranje Futsal. Door de term zaalvoetbal nu over de gehele breedte te vervangen door futsal, wordt er één lijn getrokken. Met het eenduidige gebruik van futsal volgt de KNVB de naamgeving die veel buitenlandse bonden al voor hun eigen competities gebruiken.

“Met de naamswijziging willen we futsal in Nederland een professionelere uitstraling bezorgen”, zegt Mohamed Attaibi, programmamanager futsal bij de KNVB. “Het opent deuren op het gebied van marketing, promotie, partnerships en media en we denken dat jong talent zich meer aangetrokken voelt tot een sport die internationaal erkend is en een professionelere uitstraling heeft. De naamswijziging van zaalvoetbal in futsal is een stap naar modernisering van deze tak van sport binnen en buiten de KNVB.”