Zuid wil niet praten over nieuwe weg

Geplaatst op: woensdag 14 oktober 2020 om 20:00.

De belangengroepen, die zo’n duizend inwoners vertegenwoordigen, voelen zich niet serieus genomen door wethouder Caroline van Brakel (CDA). Daarom doen zij vanavond niet mee aan een derde overlegbijeenkomst over de verkeersontsluiting.

Van Brakel houdt vast aan een inmiddels veelbesproken plan voor een nieuwe weg. Die is nodig zodat toekomstige bewoners van nieuwbouwwijk Nuenen-West hun weg kunnen vinden naar en van Helmond en Eindhoven.

De beoogde weg voert over het terrein van Volkstuin Wettenseind en via het Wettenseind om het woonwagenkampje Pieterveld heen naar de Geldropsedijk. Vanaf daar gaat het verkeer naar de N270. De omwonenden van zeven wijkjes, enkele sportclubs en ondernemers zijn hier al langere tijd fel op tegen.

De partijen vrezen voor toenemende verkeersdrukte, luchtvervuiling, herrie en gevaarlijke situaties. Zij zien liever dat het verkeer uit Nuenen-West via de Opwettenseweg en Wolvendijk gaat rijden of anders via een nieuwe weg vanaf het Wettenseind naar de A270. “De wethouder heeft een eenzijdige focus op de belangen van Nuenen-West en heeft geen oog voor de onze”, zo luidt de gezamenlijke verklaring van de verenigde partijen. Zij hebben eerder alternatieven bedacht en ingediend bij wethouder Van Brakel. Maar die deed deze suggesties bij voorbaat af als niet haalbaar. Mede daarom liep een groep vertegenwoordigers van Nuenen-Zuid in september al boos weg uit een vorige inspraakbijeenkomst. Zij vroegen die avond aandacht voor de door de wijken gedragen alternatieven, maar kregen hiervoor geen ruimte.

Wethouder Van Brakel zegt het besluit van de wijkbewoners te betreuren. “Heel jammer, we hebben ons best gedaan de deur open te zetten om ze aan tafel te krijgen, zodat de gemeenteraad alle meningen kan horen.”

Vanavond vindt er voor de derde keer een zogeheten dialoog plaats, waarbij de gemeente praat met buurtbewoners, projectontwikkelaar BDP, verkeersdeskundigen en ingenieursbureau Goudappel Coffeng over de vraag welke route het beste is. Zonder het gros van Nuenen-Zuid dus.

Voor wethouder Van Brakel breekt een spannende tijd aan. Zij wil dat de raad eind dit jaar akkoord gaat met de nieuwe weg. Maar de politiek is ongetwijfeld gevoelig voor het protest uit Nuenen-Zuid. De bewoners hebben al gedreigd met juridische stappen. Als de weg vertraging oploopt, dreigt in maart 2021 een bouwstop voor Nuenen-West. Nuenen-Zuid voelt zich onder druk gezet hierdoor en pleit voor meer tijd om alternatieven te onderzoeken.

Artikel Eindhovens Dagblad van 14 oktober 2020 ©